Тази сутрин столицата отново бе потресена от стрелба срещу известен бизнесмен. Както БЛИЦ първо писа близо до мол „България“, на ул. „Ралевица“ бе прострелян, а по-късно почина бизнесменът Петър Христов.

По първоначална информация по него е било стреляно от съседен строеж в близост до офиса му. Най-вероятно убийството е поръчково. По Христов са изстреляни 8 куршума, като са го уцелили 4. Един от тях в главата, другите в областта на гръдния кош.

Това обаче не е първото знаково убийство, станало на отсечката на смъртта на бул. "България", където загубиха живота си при стрелба от засада и други видни български бизнесмени.

Днешното покушение срещу бизнесмена Петър Христов обаче става в началото на Европредседателството на България и на следващия ден след окончателната развръзка с шесторното убийство в Нови Искър.

Но ако там драмата бе битова, то сега покушението е срещу известна личност, свързана с политици по високите етажи на властта, изстрелите ехтят в непосредствена близост до правителственото трасе и този показен разстрел вече напълно резонно може да се счита за брутална провокация срещу държавата. Отговорът трябва да е светкавичен и унищожителен за престъпността, осмелила се да надигне глава!

БЛИЦ припомня за другите две знакови покушения в "Отсечката на смъртта" на бул."България":    

На 26 октомври 2005 г. в София на бул. „България“ е убит Емил Кюлев. Той се е движил с джипа си по бул. "България" в посока към центъра. Малко преди кръстовището с бул. "Димитър Несторов" по колата е открита стрелба и според очевидци са изстреляни 4-5 куршума. Шофьорът на джипа е откаран в ИСМП "Пирогов", а Кюлев е починал на място.

Кюлев е български банкер, бивш собственик на ДЗИ Банк. Председател на Управителния съвет на Българската федерация по плувни спортове. Един от най-богатите хора в България. Занимава се с банкерство, застрахователен бизнес и туризъм (бивш собственик на ваканционен клуб „Ривиера“ до Златни пясъци).

На 19 август 2003 г., след стрелба на кръстовището на бул. "България" и "Гоце Делчев" в столицата е убит 40-годишният Филип Павлов Найденов-Фатик, свързан с наркотрафика. Той е син на покойния оръжеен търговец Шабан Фатик.

Около 11,30 часа на червен светофар на кръстовището на булевардите "България" и "Гоце Делчев" спира сребристият "Мерцедес S 600" с номер BB FN 888 на бизнесмена (буквите от регистрационния номер не са случайни: BB идва от турската дума baba - баща, F е от Фатик, а N означава Найденов).

Изведнъж от близка кола излиза маскиран мъж, който започва масирана стрелба по мерцедеса с автомат "Калашников". Луксозният автомобил е надупчен с над 30 куршума, 9 попадат във Фатик, единият от които в главата му.

Въпреки че е ранен, шофьорът – Румен Желязков-Жабока (41 г.), успява веднага да го откара в болница, но вече е късно - шефът му е мъртъв. Самият той оцелява след операция.

ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД МИНУТИ В БЛИЦ ПОДРОБНОСТИ ОТ ИЗВЪНРЕДЕН БРИФИНГ НА МВР ЗА РАЗСТРЕЛА НА БИЗНЕСМЕНА ПЕТЪР ХРИСТОВ