За да се даде оценка на един служебен кабинет, трябва да мине още доста време. Все пак за момента рейтингът му е положителен заради президента Румен Радев. 

Това заяви в ефира на Нова телевизия и предаването "Пресечна точка" социологът Първан Симеонов.

"Служебните кабинети винаги изглеждат добре, защото те идват в период на криза. Няма как да не стоят по-добре в очите на хората", смята той. 

Според него в момента живеем в състояние "дума срещу дума". Така ще живеем поне до изборите, говоря за президентските, но и после. Групата за промяна все пак е по-настървена.

"Голяма част от нещата, които излизат като сведения и информация, трябва да следим дали ще се потвърдят", смята Симеонов. 

По думите му служебният кабинет ще има попътен вятър заради нагласите на обществото. "Толкова ще е попътен, че може и някой служебен министър да остане за редовен мандат", смята той.

"Ако утре трябва да се изгражда нов кабинет, особено че партията на Слави няма политически облик и не е готова да преговаря, може служебното правителство да се припознае на готово", каза Симеонов. 

"В този кабинет вече има червена съставка, която е БСП, но не е точно Нинова", добави социологът.

Според него президентът е дал готов продукт и това не е просто служебно правителство, а кабинет, който действа със стратегически замах. Президентът има много сериозно обществено доверие и това помага на министрите", каза той.