Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви днес в профила си във фейсбук, че няма да се кандидатира за депутат в следващия парламент. Пише, че може да носи отговорност "и от една друга институция, но затова... когато му дойде времето".

Според социолози днешната декларация на Трифонов ще разочарова част от избирателите му и е добра новина за ГЕРБ, съобщава БНТ.

"Вотът за Слави в голяма степен е личен вот и ако той лично не участва поставя доста сериозна въпросителна пред величината на неговите шансове. Така да се каже, това че Слави Трифонов няма да участва лично е може би добра новина за ГЕРБ", заяви Първан Симеонов от "Галъп интеренешънъл".

"Можем да очакваме, че това негово решение ще предизвика разочарование у част от неговите симпатизанти", каза Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

"Много трудно си го представям да ходи всеки ден на работа, той е преценил, че това не е лъжица за неговата уста", заяви Симеонов.

Това пък индиректно говори, че най-вероятно правителство този път ще има, добавя Симеонов. Колкото до думите на лидера на "Има такъв народ" за носенето на отговорност за друга институция - за социолозите те остават загадка.

"Не съм сигурен, че има ясен план какво точно да прави, пък и не знам доколко би му се занимавало да е премиер или президент, вероятно и аз не се сещам за нещо, в крайна сметка сценаристите на шоуто са за това, за да измислят съспенс", допълни Симеонов.

"Може би в някакъв смисъл това послание, облечено в загадъчност, е и начин да се неутрализира до известна степен евентуалното разочарование у симпатизантите му от това, че няма да бъде представен в листите на партията", допълни Геновева Петрова.

Преди изявлението на Слави Трифонов независима аналитична мрежа, в която участват Първан Симеонов, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и други, даде своята прогноза, че 60:40 "Има такъв народ" ще води пред ГЕРБ. А 70:30 е вероятността да се образува четириъгълник на властта- Радев-Трифонов, Иванов, Манолова.