И Москва, и Киев нямат намерение да прекратяват конфликта, тъй като смятат, че ще спечелят от продължаването на военните действия, но разширяването им не е в интерес на Вашингтон. До този извод са стигнали в аналитичния център на Пентагона.

Защо е така, RAND Corporation обясни в доклад.

Документът, озаглавен „Как да избегнем дълга война“, написан от Самуел Чарап и Миранда Прибе, твърди, че „в допълнение към минимизирането на рисковете от голяма ескалация, би било най-добре за Съединените щати да предотвратят продължителен конфликт“, защото въпреки че интересите на САЩ „често съвпадат с тези на Украйна, те не са синоними“.

По мнението на авторите, конфликтът в Украйна вече е причинил значителни икономически, военни и репутационни щети на Русия, така че неговото „по-нататъшно постепенно отслабване може вече да не е толкова значителна полза за интересите на САЩ“.

„Цената за Запада не е незначителна: от смущенията на пазарите на енергия, храни и торове до разходите за поддържане на платежоспособността на украинската държава, които само ще се умножават с времето“, казват анализаторите от Пентагона.

Военната помощ на НАТО за Украйна, според тях, „може също да стане неприемлива след определен период“, тъй като Русия е в състояние „да отмени постиженията на Украйна на бойното поле“.

„Руско-украинският конфликт изяжда времето на висши политици и военни ресурси на САЩ, отвличайки вниманието на Вашингтон от други глобални приоритети като Китай, като същевременно тласка Москва по-близо до Пекин.“

Накратко, изводът е ясен: последиците от продължителна война, от постоянни повишени рискове от ескалация до икономически щети, далеч надхвърлят възможните ползи.

Москва „възприема тази война като почти екзистенциална и сигнализира за високо ниво на решителност“, предупреждават авторите, като подчертават, че ако подкрепата за Киев продължи на същото ниво, тогава „има по-голяма вероятност Русия да използва ядрени оръжия, ако се почувства застрашена.”

В същото време Чарап и Прибе са сигурни, че по-нататъшната игра не си струва свещите, тъй като се залага, че президентът Зеленски ще спечели и Украйна ще върне всички територии, за които претендира, и ще принуди Русия да бъде съдена за военни престъпления и да плати репарации... Всичко това звучи „оптимистично“, но „невероятно“. 

Ето защо е време да започнем преговорния процес, към който Киев не желае да тръгне. Но - американските военни анализатори не се съмняват в това - точно дотогава, докато са сигурни, че парите и оръжията ще продължат да текат безкрайно и в необходимото количество.

Какво предлагат анализаторите от Пентагона?

За да ограничат украинския проект и да не загубят лицето си в очите на световната общност, САЩ биха могли да „обуславят бъдеща военна помощ, като тласнат Украйна към преговори“, предоставяйки на Киев задължения за сигурност, но „не толкова обвързващи, колкото договорите за взаимна отбрана“ или членството в НАТО, се казва в доклада.

Освен това Вашингтон все още трябва да даде на Москва гаранции за неутралитета на Украйна и да създаде „условия за облекчаване на санкциите“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук