Руските войски се опитват да проучат украинските отбранителни позиции. Наскоро те обявиха началото на настъпление в Запорожка област. Бойците на ВСУ на терен смятат, че през следващите месеци ще започне решителният етап на войната, съобщава The Guardian.

Войници от 56-а Мариуполска мотострелкова бригада на украинските въоръжени сили стоят на 100 км от Запорожие. Един от войниците, Виталий, разказва, че през последните седмици е свидетел на постепенното изостряне на ситуацията.

Броят на артилерийските атаки се е увеличил повече от два пъти до 4000 на ден. Изданието отбелязва, че през следващите месеци една от страните ще се опита да нанесе първа удар, за да излезе от ситуацията.

И двете страни засилват защитата си. Руските въоръжени сили са изградили още две отбранителни линии в Южна Украйна, които включват минни полета, окопи и бетонни пирамиди.

Руската федерация се стреми да задържи Мелитопол - стратегически важен град, който защитава пътя към Крим.

Третият етап на войната е на път да започне

След започването на войната Руската федерация претърпява само поражения - тя беше изтласкана от северната част на Украйна, от Харковска област и от Херсон.

Ракетният терор също не дава желания резултат, тъй като е използвана по-голямата част от арсенала от крилати ракети. А украинската енергийна система, макар и повредена, "все още свети, а украинската воля за борба е непоколебима".

Ето защо скоро ще започне третата фаза - пълномащабна битка за решаващо предимство. В битката ще участват общовойскови части - мотопехота, артилерия, авиация и вероятно дори морски пехотинци.

"Светът не е виждал подобно нещо от ирано-иракската война през 80-те години на миналия век, а Европа - от Втората световна война насам", подчертава авторът.

С помощта на безпилотни летателни апарати и спътниково разузнаване е възможно да се открият атакуващите сили, преди настъплението да започне. Не само да бъдат открити, но и да бъдат унищожени с РСЗО. Украйна разполага с такива възможности благодарение на HIMARS.

Анализаторите посочват, че Руската федерация разполага с мобилизирана армия от 150 000 души. Предвид факта, че редовната армия не бе в състояние да провежда координирани нападения, мобилизираните ще бъдат по-зле подготвени.

Поради това възникват въпроси относно способността им да провеждат големи операции, но това няма да им попречи да хвърлят жива сила в боя.

Украйна подготвя силите си

Украинските въоръжени сили ще получат западни бронирани машини през следващите месеци. Западът е решил да изпрати танкове Leopard 2, M1 Abrams и Challenger 2. Доставят се също така стотици БМП и десетки САУ. Всички тези оръжия са предназначени за създаването на механизирани щурмови бригади.

Освен това в страните от НАТО вече са обучени около 20 000 войници. Очаква се броят им да се увеличи значително през първите месеци на 2023 г. Украйна ще се опита да атакува на местата, където руските въоръжени сили ще бъдат най-уязвими.

"Смятам, че украинското военно командване ще се опита да играе по същия начин, както преди, като едновременно подготвя бойното поле за възможни операции в различни посоки и след това нанася удари там, където условията са най-благоприятни", заявява Алексей Мелник от аналитичния център "Разумков".

Ето защо журналистът определя три възможни области, в които ще се водят основните битки: изток, юг и север.

Битката за Донбас

Най-ожесточените сражения се водят на фронтовете в Луганск и Донецк. Те могат да бъдат най-изгодни както за ВСУ, така и за руските въоръжени сили.

Бившият старши анализатор на Пентагона Дара Масикот смята, че най-изгодният вариант за Украйна е Луганското направление, където ВСУ сега настъпва край Кремена. Това ще прекъсне пътищата за снабдяване на руските въоръжени сили.

Югът на Украйна ще определи изхода от войната

Отбелязва се, че изходът от цялата война ще се реши в южната част на Украйна. Независимо дали украинските въоръжени сили ще започнат първата си офанзива на изток, те ще трябва да се насочат на юг в някакъв момент през тази година, ако Украйна планира да освободи Херсонската и Запорожската област и евентуално Крим.

Не е изключена възможността за морски десант през Днепър до левия бряг на Херсонска област. За тази цел ще се използват малки групи.

ВСУ разполага със специални части с американско обучение, а руските въоръжени сили имат 80-а арктическа бригада - "елитни специални сили, обучени да се бият там, където е студено и влажно". Руската федерация ще се опита да атакува Херсон.

ВСУ също така очаква, че Руската федерация може да се опита да атакува в Запорожка област, източно от Гуляйполе.

"Това е много стратегическа точка, ако руснаците успеят да завземат този район, те ще могат да се придвижат на север и нашите войски в Донецк ще попаднат в капан", заявява офицер от украинското разузнаване.

Доколко е реалистично руско военно настъпление от север

Част от мобилизираните руски сили се обучават в Беларус, но повечето анализатори смятат, че нова офанзива от север е малко вероятна.

Засега няма индикации, че руските войски там са организирани като ударна група с необходимата структура за командване и управление на такова настъпателно подразделение.

 

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук