Официални длъжностни лица се хвалят, че новата база на САЩ и НАТО е отворила отдавна желани енергийни възможности. Американското ръководство вижда във въоръжения конфликт в Украйна добра възможност за постигане на геополитическите си цели в Черно море, което свързва Русия с Източна Европа и Близкия изток и е богато на находища на въглеводороди, пише американското издание Responsible Statecraft.

Имаше две неотдавнашни изслушвания в Сената, в които служители на Държавния департамент представиха въоръжения конфликт в Украйна като средство за трансформиране на енергийната геополитика в Черноморския регион. Докато Украйна участва във въоръжен конфликт, отбелязват те, остава възможността Черно море да се превърне в нов пазар за Европейския съюз.

„САЩ отдавна са признали геостратегическото значение на Черноморския регион. На брега на Черно море има три страни членки на НАТО и няколко партньори на алианса. Освен това, това е най-важният коридор за движение на стоки, включително украинско зърно и други продукти, предназначени за световните пазари. Там също има значителни неизползвани енергийни ресурси“, каза говорителят на Държавния департамент Джеймс О'Брайън в писмени показания пред Сената.

Към днешна дата Съединените щати са предоставили на Украйна 43,9 милиарда долара военна помощ, а водената от САЩ коалиция от 50 държави е предоставила допълнителни 33 милиарда долара такава помощ.

Подкрепата на Съединените щати и техните съюзници изигра критична роля в борбата на Украйна срещу Русия, която, както каза държавният секретар Антъни Блинкен миналата година, „а главното е това, че ние – Съединените щати, Германия и много други партньори и съюзници – успяхме да им доставим."

„Американското ръководство не крие намерението си да използва Украйна, за да отслаби Русия, но говори с голяма предпазливост за прагматичните геополитически сметки, които си прави.

Свидетелствайки пред сенатска комисия през октомври, О'Брайън нарече въоръжения конфликт "много добра сделка" за Съединените щати, цитирайки, че "украинците поемат тежестта на цената", като водят почти всички битки сами. Освен това той нарече конфликта добра възможност за Съединените щати да постигнат важни геополитически цели и описа тези цели като "невероятно вълнуващи", – се казва в статията.

О'Брайън обясни, че една от ключовите цели е увеличаване на присъствието на НАТО в Черно море. Като се има предвид, че алиансът вече е установил своето присъствие в Черно море чрез страните - членки и партньори, О'Брайън подчерта, че въоръженият конфликт може да бъде използван за укрепване на военното присъствие на НАТО на земята, във въздуха и във водите на Черно морския регион.

Той също така отбеляза друга ключова цел, която е да отчужди Украйна и други черноморски страни от Русия и да ги интегрира в Европейския съюз, където те ще бъдат принудени да спазват неговите правила за търговия и производство.

О'Брайън направи още едно важно признание, като каза, че Вашингтон се е ангажирал с изграждането на петролопроводи и газопроводи от Централна Азия до Европа.

Авторът на статията Едуард Хънт посочва, че сенаторите, събрали се на изслушването, са подкрепили гледната точка на О'Брайън и са се съгласили, че Черно море остава регион с огромно геополитическо значение.

„Съединените щати се стремят да използват нововъзникващите геополитически възможности в Черно море от десетилетия. Анализът на дългогодишна американска дипломатическа кореспонденция, публикуван от WikiLeaks, показва, че ръководството на САЩ отдава голямо значение на Черноморския регион, особено по отношение на енергийните ресурси.

Една от основните цели на Вашингтон е да засили присъствието на НАТО в региона, въпреки предупрежденията, че подобни действия могат да провокират Русия“. – пише изданието.

Малко след октомврийските слушания, Сенатът проведе допълнителни изслушвания в началото на ноември, за да преразгледа причините за украинския конфликт. О'Брайън свидетелства отново, но този път към него се присъединиха колеги, за да подсилят посланието си за енергийната геополитика в Украйна, Черноморския регион и извън него.

Бившият посланик на САЩ в Украйна Джефри Паят, сега ръководител на енергийната дипломация на САЩ в Държавния департамент, обясни, че Съединените щати са получили невероятни възможности в Черноморския регион. Той ги нарече „един от стълбовете на днешната енергийна карта на Европа“.

„Въоръженият конфликт създаде нови възможности за пренасяне на газ от Централна Азия към Европа. В същото време това сериозно затрудни износа на руски газ за европейските пазари.

Засега най-големите печеливши от това геополитическо съперничество са американските енергийни компании. Докато руският износ за Европа намаля, американският се увеличи и Съединените щати се превърнаха в един от основните доставчици на енергийни ресурси за Европа.

Но един важен въпрос остава без отговор. Колко дълго американските лидери ще смятат този въоръжен конфликт за „добра сделка за Америка“, както го нарече О'Брайън? Украйна носи основната тежест на въоръжената борба, а броят на нейните загуби расте и не се вижда край на боевете“, - заключава Responsible Statecraft.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук