НПО-та, свързани с подсъдимия разградски подсъдим бизнесмен Иво Прокопиев, ще разпределят парите, заделени от държавата за развитие на гражданското общество и за финансиране на проекти с обществено значение, пише "Монитор".

Това лъсва от списъка на 14-те организации, които ще имат свои представители в новия Съвет за развитие на гражданското общество.

Процедурата по избора им е задействана в края на февруари и финализирана миналата седмица тихомълком, при почти пълно медийно затъмнение и в условия на фрапиращ конфликт на интереси и процедурни хватки. В същото време само в бюджета за настоящата 2020 г., по перото „субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел“ са заделени близо 100 млн. лева. За да сме по-точни - 98 152 300 лева.

Така точно в месеците, в които страната ни бе в извънредно положение, а цялото внимание на обществото бе насочено към кризата с коронавируса, до хранилка за десетки милиони левове са се добрали добре познати лица, обслужващи от години поръчкови интереси.

Но не на гражданите на държавата, а на хората, които я обраха като самия Прокопиев.

Въпросният съвет беше създаден по силата на изменения в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, влезли в сила през януари 2018 г. Те предвиждат звеното да е в състав от 15 членове с председател вицепремиера, отговарящ за стратегията за развитие на гражданското общество.

В случая Томислав Дончев. И 14 членове, излъчени от НПО-та, които пък е трябвало да бъдат избрани след провеждане на гласуване на специална онлайн платформа.

Както съобщението за стартиране на процедурата за участие в гласуването, така и поканата за регистриране на кандидатите и старта на самия вот обаче не са обявени публично и със съобщения до медиите, за да се гарантира по-голяма прозрачност на процедурата и разпространение до възможно най-много лица, а само на портала за обществени консултации на МС strategy.bg.

При това прилежно покрити в секцията "Новини" от други информации. Какъв е резултатът? От общо 30 000 неправителствени организации (по данни към 2018 г., публикувани в публичното пространство) в процедурата по гласуване са участвали 379 НПО-та, а кандидати да влязат в съвета са били 123 организации.

От тях са избрани 14, половината от които са в чист конфликт на интереси, със скандална слава, обвързани помежду си и познати от цяла серия протести, обслужващи интересите на подсъдимите бизнесмени у нас

Така свои представител в съвета ще има Асоциацията на парковете в България, чийто председател Тома Белев се сдоби с обвинение от прокуратурата за антисемитски изказвания насред предизборната кампания миналата година.

Причината – пост на Белев във Фейсбук, че по времето на холокоста „най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“.

Разрешението да бъде подведен под отговорност беше дадено от ЦИК, защото по това време Белев беше кандидат за общински съветник от листата на „Демократична България“ - съюза на ГМО формациите, създадени в лабораторията на Костов и окуширани от бизнесмените му Иво Прокопиев и Цветан Василев - ДСБ, „Зелените“ и „Да, България“.

Сега същият този Белев е на път да получи статута на съветник на правителството и ще контролира накъде да отиват парите за гражданското общество.

Точно чии интереси ще обслужва на тази позиция е ясно отсега, предвид факта, че от години е сред постоянното присъствие на всички протести, организирани от „Демократична България“ и бизнесмените, стоящи зад нея срещу държавата и прокуратурата.

На голяма част от тези протести присъства и друга организация, която ще има свой представител в съвета – Асоциация за алтернативен туризъм.

Ако стане член на съвета в лично качество впрочем, настоящият общински съветник от „Демократична България“ Тома Белев ще е в категоричен конфликт на интереси според Правилника за дейността на съвета.

Причината е, че в чл. 3, точка 7 от него е записано, че представителите на НПО-тата трябва да са „политически неутрални“.

Сред членовете, добрали се до хранилката за десетки милиони, е и Асоциацията на европейските журналисти в България, обединила в едно хората от медиите, финансирани от подсъдимите бизнесмени издатели Иво Прокопиев и Огнян Донев, както и ортака им Сашо Дончев.

Председателят на АЕЖ-България Ирина Недева се доказа през годините като основен глас на опорките и интересите, обслужващи тези подсъдими бизнесмени.

Любопитното е, че подобно на Белев и тя е в ситуация на несъвместимост, но по друга точка на правилника - „недопускане на конфликт на интереси при разпределяне на средства, организиране на консултации и споделена отговорност за работа в полза на гражданските организации“.

Тя е бивш член на управителния орган на друго НПО, добрало се до позиция в съвета – Български фонд на жените. В подобно положение са още 4 организации, които ще получат контрола върху разпределението на десетките милиони за гражданско общество.

Това са „Български дарителски форум“ и „Светът на Мария“, които имат общ член на ръководството – Цецка Караджова. И Асоциация „Родители“ и Карин дом. Сред бъдещите съветници на МС се нарежда и скандалният Български хелзинкски комитет, познат и у нас, и в чужбина като

основен проводник на интересите на милиардера спекулант Джордж Сорос

и българският му последовател Иво Прокопиев. Миналата година БХК бе в епицентъра на един от най-големите скандали у нас, свързани със съдебната система, след като с тяхна помощ бившият кадровик във ВСС, настоящ апелативен съдия и председател на основното острие на бизнесмените в Темида – грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев пусна осъдения за убийство Джок Полфрийман.

Всички изброени НПО-та пък вкупом са познати на обществото ни като поддръжници на цяла серия протести срещу интересите на гражданите у нас, в това число и за приемане на Истанбулската конвенция.

Конфликтът на интереси впрочем далеч не спира дотук. Той стартира още със самото създаване на правилника, въз основа на който е проведена непрозрачната процедура по избора на тези организации.

Сагата със създаването на съвета се точи от началото на 2018 г., когато с изрични промени в Закона за юридическите лица беше записано, че ще бъде създаден 15-членен съвет към МС, чийто председател ще е ресорният вицепремиер, отговарящ за стратегията за развитие на гражданското общество – в случая Томислав Дончев, а останалите 14 членове – хора, представящи неправителствения сектор.

Беше създадена и 24-членна работна група, която да направи правилник за организацията и дейността на звеното. Нейният състав е още по-любопитен.

Така например документът е писан от Тома Белев и жена му Весела Кавръкова.

Като Белев е влезнал в групата в качеството си на председател на Асоциацията на парковете в България, а половинката му – като представител на WWF-България.

Членове на работната група са били още трима представители на организации, наместили се сега в съвета - Надя Шабани от Българския център за нестопанско право, Надя Николова от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

Проста справка показва, че освен в тези НПО-та, те са били или продължават да бъдат в ръководствата на още цяла дузина организации. На този фон е ясно и защо е било отхвърлено предложение, направено от един от членовете на работната група да не бъдат допускани до участие в процедурата по избор и в самия съвет НПО-та, свързани помежду си.

Ясно е и защо точно тези организации са знаели за стартирането на процедурата, както и между кого ще бъдат разпределяни колосалните суми, предназначени за развитие на гражданското общество.

Не е ясно обаче как изобщо се е стигнало до приемането на правилника, при положение че поне един от членовете на работната група – Национална асоциация „Българско Черноморие“ е отказала да подпише документа.

Не е ясно също защо, след като правилникът е бил приет от МС през август 2019 г. и обнародван през септември 2019 г., точно насред пандемията от коронавируса е била стартирана процедурата по избор на съвета.

При това при доста спорно прилагане на сроковете, предвидени от закона и правилника за действието му. Така например поканата към НПО-тата, желаещи да участват в гласуването и в избора на членове на звеното, е публикувана на strategy.bg на 20 февруари в незнаен час, но пък с изрично условие, че 15-дневният срок на регистрация започва да тече от 8 часа сутринта на същия ден.

Същото е положението и с публикуването на поканата за участие в самото гласуване. Тя е качена на платформата на 27 април, без да е съобщен този факт на медиите, като от същия ден започва да тече и 10-дневният срок за приключване на вота.

На този фон е ясно, че процедурата далеч не е търсила постигане на прозрачност при разпределението на десетките милиони уж за развитие на гражданското общество. Напротив – изброените дотук факти ясно показват, че всичко е стартирано на тъмно и реализирано набързо, за да получат контрол върху тези пари точно определени НПО-та, в огромната си част обвързани със задкулисието у нас.

Именно затова „Телеграф медиа“ настоява за отговор от страна на МС на следните въпроси:

- Въз основа на какво е одобрен и обнародван правилникът за дейността на Съвета за развитие на гражданското общество, след като поне един от членовете на съставилата го работна група е отказал да го подпише?

- Какво наложи 6 месеца след обнародването на правилника, точно насред кризата с коронавируса да се проведе процедурата по гласуване и избор на членовете на съвета и какви механизми за оповестяването на всички стъпки в нея и гарантиране на прозрачността й са били приложени?

- Запознат ли е ресорният вицепремиер и бъдещ председател на съвета Томислав Дончев с факта, че както в работната група, изработила правилника за дейността на съвета, така и в самия съвет има свързани лица, които са в конфликт на интереси? В това число дори съпруг и съпруга?

- Защо не е предвиден механизъм за гарантиране на липсата на конфликт на интереси при разпределянето на средствата, заделени за развитие на гражданското общество у нас, като се забрани участието на свързани организации в процедурата по избор на членове на съвета?

- Не е ли наличието на свързани лица в съвета нарушение на чл.3, точка 6 от Правилника за организацията и дейността му, а именно: „Недопускане на конфликт на интереси при разпределяне на средства, организиране на консултации или други взаимодействия с гражданските организации?

- Не е ли допускането на организация, представлявана от настоящ общински съветник на политическа формация, какъвто е Тома Георгиев Белев нарушение на друг текст от правилника - „политическа неутралност“?

- На този фон какви са гаранциите, че средствата за развитие на гражданското общество ще бъдат разпределяни прозрачно и че наистина ще отидат за развитие на гражданското общество у нас, а не са финансиране на организации, доказали, че работят не за гражданите на държавата, а за задкулисни интереси на група хора, ръководена от подсъдими лица?

Изданията от „Телеграф медиа“ настояваме за отговори на тези въпроси от ресорния вицепремиер и бъдещ председател на Съвета Томислав Дончев. Очаквайте в следващите дни още разкрития за дейността на въпросните организации, както и за задкулисните обвързаности между тях.