Руският политолог и анализатор Денис Тукмаков огласи 5 причини, според които Русия ще спечели войната в Украйна.

Вижте ги:

1. Ръководството на Русия прояви неотстъпчивост. Ежедневно потвърждава целите на войната. Вдига залога в сблъсъка със Запада. И е ясно защо – няма къде да се оттегли. Нов Хасавюрт дори не би довел до колапс на властта, а до физическото ѝ елиминиране.

Зеленски е този, който е свободен да избяга в дузина столици - но не и Путин и Шойгу, нито Лавров. За цяла Русия, като се започне от Кремъл, това е война за оцеляване. Така че няма да има предателство в тила.

2. Русия, като система, не се провали под игото на санкциите, информационната война, безпрецедентния натиск от Запада. Издържа на натиска, под който десетки страни щяха да се разбият. Ние не просто отговаряме максимално – ние изграждаме нов свят. Държавата се зае с дългоочакваната работа. Засега спонтанно и ненастроено - но маховикът тръгна. Вече не можеш да го спреш.

3. Руското общество показа невероятна устойчивост този месец. Като начало се успокоихме, поехме въздух. Огледахме се. Погледнахме се в очите, като държахме нещо за ядрени експлозии на устните си. И тогава кодът сякаш проработи. Привързаностите на стария свят се изплъзнаха от нас като стара кожа.

Руски генерал: Винаги можем да ударим Зеленски с ракета, но не го правим, защото...

Правилните приоритети от книгите и календарите се върнаха към живот. Отново стана ясно къде е истината и къде е лъжата. Къде са нашите и къде са враговете.

4. Състоянието на враговете - о, това е отделен въпрос! Враговете на народа – време е да ги наречем правилно – или избягаха, или се скриха в пукнатините.

Всичко стана наистина сериозно. Едно изчезване на Чубайс от Русия си струва хвърлянето на танкова армия към Днепропетровск. А и враговете от другата страна на фронта, във ВСУ... Е, упорити, са. След десетина години онези от тях, които оцелеят, ще станат отлични войници за Русия, каквито бяха чеченците.

5. Нашата армия. В нейните действия се чете и планът, и методичността, и готовността да разбие всичко, ако трябва - войната си е война! Нека всичко е бавно и не без загуби. Но аз говоря за друго.

Нашата армия е преди всичко хуманна. Тя е освободител, вижте. Спасява хората, жертва се, раздава храна на възрастните хора, изтрива носовете на децата. Армията знае, че каузата ѝ е справедлива, и действа точно като нашите дядовци. Това е голяма работа – да бъдем като дядовците-победители.

Вижте лицата на героите от докладите на Министерството на отбраната. Войници, офицери. Героите се завръщат в нашия свят. Сякаш не бяха в Сирия, освен може би мъртвите. Едва ли ги помним от Чечения, особено от Афганистан. И ето ги - редици и редици, всеки показващ смелост. Запомнете имената им, това е новият елит на Русия.

Да, знам: мнозина биха искали нещо друго и различно. Има и въпроси - кой ги няма? Но ние, цивилните, тези дни трябва да бъдем като лекари – „не вреди“. И тук всичко е просто. Не работете за врага. Не се поддавайте на мрака. Приближете Победата възможно най-скоро. Нашата Победа.