"В рамките на месец ще видим намаление на цените на колонките поради факта, че търсенето в световен мащаб на горива е паднало значително. Говорим за над 10%, което е около 20 стотинки надолу", това каза Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

"На някои по-малки бензиностанции виждаме цени под 2,50 лв./л за бензин и за дизел. В момента и двете горива са с близка цена. Ще виждаме едни по-добри цени до края на годината", добави още Хаджидимитров в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите му през ноември и декември потреблението на горива е по-ниско. Всички доставки до новогодишните празници се правят до края на октомври или до средата на ноември, за да бъде наред всичко с логистиката.

Според него хората не пътуват толкова много не само в България, но и в Европа, и в света, а това може да е червена лампичка за приближаване на криза.

На въпрос, ако "Лукойл" продаде активите си в България, ще се отрази ли това на цените на горивата, Хаджидимитров отговори, че една продажба на петролната компания няма как да промени пазарната цена.

"Не се определят цените от това кой ще бъде на власт или кой ще бъде собственикът", каза Хаджидимитров.

"Дерогацията свърши работа основно за компанията, за която беше направена, но не и за по-ниски цени - разликата беше 10-15 долара на тон, това е 2-3 ст. Няма как да се получат тези 76 ст. Има производствени разходи и заплати. Това беше измислена цифра, хвърлена в пространството", коментира Хаджидимитров.

По думите му в края на 2024 г. по европейска директива трябва да увеличим акцизите, това означава близо 30 стотинки увеличение на цените на колонките.

"Почти навсякъде цените ще бъдат под 2,70 лв./л за дизела и под 2,60 лв./л за бензина. Газта ще се увеличи с 5-6 ст. до края на месеца", прогнозира Хаджидимитров.

Хаджидимитров подчерта, че в Европейския съюз (ЕС) сме с едни от най-ниските цени за горива на колонка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук