Cимеон Дянков е един от малкото конкуренти на големия Димитър Пенев по култови включвания. Добър, лош или издирван, Дянков се котира и във вицове, и в престижни статии на международни издания. Той е сред първите 5% икономисти в света по брой публикации и цитирания и фигурира на 297-о място в класацията на онлайн библиотеката RePEc за изследвания по икономиката, достъпна безплатно в интернет, пише в анализ "Труд".

Дянков учи в немалко престижни университети, сред които Виенския и Свободния университет на Западен Берлин. Има докторска степен по международни търговски и финансови отношения от Университета в Питсбърг и на икономическите науки от Мичиганския университет. Работи дълги години в Световната банка, където стига до поста главен икономист на вицепрезидентското поделение „Финансов и частен сектор“. Паралелно изпълнява и длъжността директор на научен център по икономика в Харвард.

Когато изгря американската му звезда в България през 2009 г., непознатият отличник на езиковата гимназия в Ловеч влиза буквално с крак в новините, след като излиза в Министерския съвет с малка постна пица, на която оприличава бюджета на държавата. Още тогава политически анализатори видяха зад очилата му един нов, директен стил на изразяване, в доста случаи вулгарен, който Дянков използва в публичната стрелба с цифри и епитети.

„Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме“, избухна Дянков четири години преди „Атомстройекспорт“ да нашамари НЕК и впоследствие хазната с едни 1,2 милиарда лева за реактора на „Белене“. По коридорите на енергийното министерство още отеква ехиден чиновнически смях в търсене на „хамериканския“ бияч, който да ни защити.

„И сме по-красиви, и сме по-добри“ е част от мотото на Дянков по време на почти четиригодишния му мандат като финансов министър, а за публиката незабравим ще си остане цитатът му „Станишев прилича на съсел, а аз приличам на Брад Пит, но с очила“.

Дянков успява много бързо да стане „любимец“ и на научните среди. На обвиненията на президента Първанов, че орязал парите за БАН той контрира: „Когато президентът защитава разходите за наука, навярно има предвид своите приятели в БАН. Те са феодални старци.“ Това, повтаряно многократно, предизвиква такава вълна от недоволство, че опозицията иска незабавна оставка на Дянков. Както и извинение.

През 2013 г. при обсъждане на бюджета в Народното събрание майсторът на извиненията се обръща към опонентите в познатия си стил: „Поизмориха се, част от опозицията вече е пияна, така че не могат дори да си вдигат ръцете.“

Въпреки полемиката около стила „Дянков“ у нас финансовият министър се ползва с признанието на Европейския съюз и Международния валутен фонд за фискалната стабилност и политика на разумни разходи. През 2012 г. той е избран за председател на надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие, като за първи път от създаването на банката през 1991 г. за председател е избран представител на бивша социалистическа страна, а през юни 2012 г. е поканен за член на Консултативния съвет в областта на науката и знанието на Световната банка. Година по-късно, през зимата на 2013 г., когато България е залята от протести срещу сметките за ток, Дянков подава оставка, без да оповестява официално какви са причините. Разбира се, впоследствие изплуват редица хипотези за забавени фермерски субсидии, за напрежение по върховете на властта, за външна намеса и какво ли още не.

Въпреки че излиза от властта, Дянков остава търсен събеседник и за наши, и за чужди журналисти. Преподава на студенти в Харвард, включва се с телемостове и от Лондон, и от Вашингтон.

В прав текст казва, че един от големите проблеми на страната е, че не е успяла да се освободи от бившия комунистически елит и бившата Държавна сигурност. След като Великобритания решава да излезе от ЕС, Дянков смята, че само тежести очакват страната и съветва българите да спестяват в левове.


Въпреки че живее далеч от България, с периодични участия в сутрешни блокове Дянков показва, че следи изкъсо процесите в страната, а в средата на лятото на 2016 г. поиска смяната на сегашния министър на икономиката Божидар Лукарски. В интервю за Би Ти Ви Дянков казва: „Смятам, че имаме достатъчно добри икономисти и в парламента в този момент, които биха могли много по-дейно да се заемат с икономическата политика.“