"Въпросът не е какво не се прави с мигрантите, а какво е направено досега и какво трябва да се прави за в бъдеще. До този момент националната система за сигурност на България в частта за противодействие на мигрантския натиск не се справя успешно, тъй като ние почти всеки ден говорим за десетки, стотици мигранти и все повече и повече стават жертвите".

Това заяви експертът по сигурност Славчо Велков в ефира на Bulgaria ON AIR. Той уточни, че границата ни с Турция е външна граница на ЕС.

"Онова, което се прави, не е вярно, не е точно. Ограничаването трябва да бъде там, на място, където се формират групите", категоричен е Велков.

Той отбеляза, че в последните 10 дни имаме променена среда на сигурност в глобален мащаб, има изостряне на онази част от войната, която наричаме икономическа, защото се противопоставят икономиките на ЕС и САЩ срещу тази на Русия и евентуално Китай.

Той добави, че ако Китай застане на страната на Русия и започне да оказва помощ в този сблъсък, нещата могат да ескалират до друг мащаб.

"Войната премина във фаза на изтощение. САЩ официално потвърдиха, че нямат интерес от прекратяване на войната и от водене на мирни преговори. Европа в момента не генерира каквито и да е сигнали и намерения за водене на преговори", посочи Велков.

Той коментира заповедта за ареста на Путин и каза, че от това решение до голяма степен зависят бъдещи мирни преговори между Украйна и Русия, защото тези 123 страни, които признават решението и могат да изпълнят заповедта на Международния наказателен съд, автоматично отпадат от воденето на преговори с Путин.

"Свалянето на американския разузнавателен дрон (…) показа непримиримост от руската страна, сигнал, че ако САЩ продължават по същия начин да провеждат действия над екваторията на Черно море в зона, която Русия е обявила за забранена за полети, в интерес и услуга на въоръжените сили на Украйна, и в бъдеще ще се постъпва така.

САЩ отвърнаха подобаващо, веднага вдигнаха дрон с почти идентични възможности, който изпълнява същите задачи. Този инцидент само показа доколко са напрегнати нещата", изтъкна Велков.

За посещението на Тиери Бретон в България той каза: "Оказа се, че посещава 15 държави с 51 предприятия на военнопромишления комплекс с една-единствена задача - да ускори производството на боеприпаси, необходими на Украйна. Сега в Украйна е глад за боеприпаси.

Той дойде с готова, приета европейска програма за 2 млрд. евро."

"Светът никога не е бил толкова близо до ръба на мащабен конфликт, до Трета световна война, до сблъсък. Ако Русия казва, че това е въпрос на оцеляване на нацията, това означава, че няма да се спре пред използване на оръжия с много голям поразяващ ефект", подчерта Велков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук