Парадоксално, но в края на 2017-та година фашизмът у нас е на път да се възроди. При това носители на най-мракобесната идеология се оказват неолиберални персони, храненици на мизантропа Джордж Сорос, провалили се протежета на подсъдимия бизнесмен Иво Прокопиев.

В края на м. май няколко НПО-та, гравитиращи около олигархичния кръг “Капитал” и свързания с него Зелен октопод, заведоха дело срещу Столичната община заради мръсния въздух над София. Основни лица на кампанията са Димо Господинов, дългогодишен служител на хибридното НПО на Саша Безуханова и Христо Христев, също активист на НПО-то на Безуханова и бивш съветник на провалилия се като министър и като партиен лидер Христо Иванов.

Системата за случайно разпределение на дела в Софийския градски съд, администриран от свързания с кръга “Капитал” негов председател Калоян Топалов, първоначално разпредели делото на съдия Божана Желязкова. Магистратът, обаче, си направи самоотвод, като за мотив е посочила, че тя и семейството й са ощетени от качеството на въздуха, което я прави пристрастна. Така, след повторно разпределение, делото се пада на съдия Богдана Желявска.

Във вторник, обаче, НПО-та около олигархичния кръг “Капитал” и свързаната с него мрежа от “зелени” НПО-та и партии, известни като Зеления октопод, стартираха кампания по очернянето на магистрата. Т.нар. “адвокати” Господинов и Христев, както и съучастниците им, поискали отвод на съдия, а за мотив посочват – съмнения в нейната безпристрастност и забавяне на насрочването на делото.
 

Христо Христев като активист на Саша Безуханова, която не успя да стане лидер на поредната ГМО-партия на олигархията 


Действията на слугите на мизантропа Джордж Сорос са повече от скандални и уронващи престижа на правосъдието. Без никакви доводи, шепа наемници на подсъдим олигарх и свързани с него кръгове, си позволяват да петнят името на български съдия, който е председател на Българската съдийска асоциация и нещо повече – представител на България в Европейската съдебна мрежа по граждански и търговски дела. Разбира се, за наглия опит на марионетките на задкулисието обществото разбра първо от поръчковите “медии”-бухалки на олигарха Иво Прокопиев.

Точно тази активност на подсъдимия олигарх, обаче, разкрива неговите властови и икономически апетити, свързани със Столичната община, както и в правосъдната система. От една страна, Прокопиев, през наемниците си, търси начин да опетни името на магистрат, а и на съдийска организация, която се явява алтернатива на свързания с кръга “Капитал” политизиран Съюз на съдиите в България.

Очевидно, в България настава време, в което соросоидите ще си избират удобни съдии, които да им постановяват тези присъди и съдебни решения, които си пожелаят. Дали, ако делото се беше паднало при съдия от зависимия ССБ, почитателите на прайдовете Христев и Господинов щяха да протестират или щяха да вече да ликуват от удобното решение в полза на интересите на Зеления октопод? Важно е да се знае, че подобен колективен иск за замърсеността на въздуха в Пловдив, неотдавна беше отхвърлен от Апелативния съд във Велико Търново.

С атаката срещу един български съдия, поредна за Прокопиев, олигархът показва все по-ясно и апетитите си към овладяване на Столичната община, както и към бизнеса с отпадъци и вредни емисии. От няколко години Прокопиев инвестира, разбира се - задкулисно, във всевъзможни НПО-та и “граждански групи”, които водят кампания срещу кметството.

Олигархичният кръг “Капитал” ползва мрежата от “зелени” наемници и за да се разправя с конкуренти и да пречи на различни инвеститори да реализират проектите си. Ако искаш да строиш в София, първо трябва да се обърнеш към “Зеления октопод”, да платиш за реклама в “медиите”-бухалки, иначе те очакват “зелени протести”, коментират запознати с рекетьорската схема на задкулисието. 

Интересът на Прокопиев в бизнеса с вредни емисии и въобще с темата за замърсяването на въздуха е толкова голям, че в кампанията по неговото монополизиране е включена дългогодишна партньорка, негова и на провалилия се президент Росен Плевнелиев. Става въпрос за Елица Панайотова, която за кратко е част от управата на Бизнес-парка в София, след като Плевнелиев става министър през 2009-та година. По-късно Панайотова беше ръководител и на “София Тех Парк”, но преди две години бе принудена да напусне след одити на проекта, финансиран с европейски средства.
 

Елица Панайотова докато още ръководеше “София Тех Парк” и докато Росен Плевнелиев още беше президент


Новото амплоа на Панайотова е да прави замервания на изхвърляните вредни емисии от автомобили по софийските булеварди, като идеята е след време шофьорите на стари автомобили да бъдат принудени да плащат по-високи данъци или возилата им да бъдат спирани от движение. Разбира се, от този бизнес ще има много печеливши.
Освен всичко казано дотук, зад атаката на въздуха на София има и други цели. Кръгът “Капитал” вече дава заявка, че през 2019-та година, когато ще се проведат местните избори, прокситата на олигархията ще се опитат да овладеят общинските съвети и кметските постове, като в предизборните кампании заложат на “опазването на околната среда”.

София, със сигурност, има много проблеми за решаване, включително и този с мръсния въздух. Последните, обаче, които имат правото да се грижат за здравето и живота на столичани, са червенобузести олигарси от Разград, които тепърва трябва да дават отговор на въпросите, свързани с вредата, която е била нанесена на български граждани от добива на каолин. Трябва да припомним, че преди две десетилетия “агнешките главички” направиха възможно 28-годишният тогава Иво Прокопиев, да върти бизнес с единственото на Балканите предприятие за преработка на каолин. Дали Прокопиев ще е така загрижен за въздуха и водата в Меричлери или не смее да припари до там?!

“София расте, но не старее” е девизът на българската столица. Той е такъв и ще остане такъв много след като Прокопиев си е получил заслуженото от правосъдната ни система, колкото и лишена откъм независими съдии да е тя, както и от възмездието на българското общество и всичките потърпевши от клеветите и лъжите на олигархичния кръг “Капитал”. А докато това се случва, София ще стане и по-добро място за живеене, в която няма да има място за слугите на задкулисието.