Предсрочните избори са неизбежни, въпросът е кога е подходящо да се направят. Това заяви пред Нова тв социологът Васил Тончев. 

"Най-вероятно преговорите ще продължат по-дълго, но разбирателство ще има и ротацията ще се извърши. Сериозна политическа грешка би било противното - да надделеят междуличностните отношения. „Сглобката” е формирана по геополитически съображения. Належащо е тя да продължи, а е лошо и за двете формации ротацията да не се случи. Спорът е за властови позиции, но се очаква нещата да улегнат. Ще има много сериозен пазарлък и борба за позиции”, заяви той. 

„Виждам един пункт, в който не се очертава споразумение. Целият въпрос е за съдебната реформа и хората, които ще влязат във ВСС. Сега, когато се оформи законовата рамка, по която ще се назначат хора, се появи напрежение.

Не виждам формула, по която ще се разберат. Ако има коалиционно споразумение, то ще е след 9 месеца, когато няма и да има нужда от него. Тогава евровотът и изборите в САЩ ще са минали, а геополитическата ситуация ще е друга.

Така „сглобката” ще е свършила работата си и ще можем да отидем на избори. Борисов може да се откаже както от споразумението, така и от външния министър”, коментира Тончев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук