МВР е флагман в преговорите за Шенген. Това заяви лидерът на ДСБ генерал Атанас Атанасов и похвали работата на служителите от вътрешното ведомство в последните месеци.

Припомняме, че в края на септември именно той поиска оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев. Като причина тогава Атанасов посочи, че шефът на ДАНС и преди си позволил да нападне и Кирил Петков и от парламентарната трибуна. ДАНС през своя председател е тежко политизирана и заема политическа позиция.

През ноември пък от ПП/ДБ, част от коалицията на която е и ДСБ, поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Повод за това бяха протестните действия срещу БФС и липсата на реакция от страна на Стоянов.

Във връзка с отстраняването на Паметника на Съветската армия, той каза, че МОЧА е инструмент на съветската пропаганда, а премахването му е демонтаж на една историческа лъжа.

Депутатът припомни какво означава абревиатурата на историческия обект, а именно Монумент на окупационната червена армия.

"Вече 30 години чакам да се махне този тотем на комунизма", каза още Атанасов в сутрешния блок на bTV.

По думите му референдум за премахването на МОЧА не е нужен. Лидерът на ДСБ уточни, че на територията на България няма загинал нито един войник на Червената армия.

"Ние доброволно и предаваме нашата територия, а след време плащахме репарации", уточни Атанасов.

Депутатът припомни още, че след 9-ти септември България е имала трима министър-председатели със съветско гражданство - Георги Димитров, Васил Коларов и Васил Червенков. "Идвайки си в България те се отказват от съветското си гражданство", каза още Атанасов.

Атанасов отклони отговора на въпроса дали ДСБ са инициатори на текстовете за двойното гражданство в Конституцията, но заяви, че напълно подкрепят идеята.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук