99% от прогнозите на специалистите за очакван пик на коронавирусната инфекция в края на пролетта не се сбъднаха. Нито масовото пътуване около Великден, нито празничните събирания около Гергьовден в началото на май промениха общата картина, колкото последните няколко седмици.

От средата на юни досега има само 6 дни с по-малко от 100 новорегистрирани с Ковид-19.

Случаите се удвояват за по-малко от месец, с високо темпо спрямо други европейски страни. Все още тези нива не заплашват здравната система, но трябва да са сигнал за всички, коментира пред Bulgaria ON AIR социологът Цветозар Томов. 

"За месец имаме утрояване на хоспитализираните. Нарастването на заболяванията води и до по-голям брой заразени медицински лица, лекари, което е тревожно. Няма да издържим без сериозни сътресения, ако броят на заразените продължи да нараства със сегашното темпо", коментира той.

По думите му е възможно промените в мутациите на вируса да имат значение, но също и това, че хората вече се отнасят значително по-нехайно към случващото се.

"Броят на заболелите в света е трудно да се обобщи. В Европа обаче, освен на Балканите, никъде не нараства", посочи Томов.

"Няма зона в света, където да имаме доказателства, че населението е преминало проблема и има имунитет. В този стадий може да се отнасяме само по-сериозно към болестта", коментира още той.