"Има една голяма и три по-малки новини. Голямата новина е, че България отново живее в силно отслабена партийна система, в която има три партии, които имат относително стабилни електорални корпуси - ГЕРБ, ДПС и с лека условност БСП. Те запазват относително стабилни нива". Това каза социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова по БНТ във връзка последното изследване на агенцията.

"Останалата част от изборните корпуси са флуидни - в един момент могат силно да се свият, а в друг - да се мобилизират. Но няма гаранция за тяхната устойчивост", поясни тя.

Според нея при евентуален вот ГЕРБ събира подкрепата на 21,5%, а "Продължаваме промяната" (ПП)  - 20,2%. Въпреки това партията Кирил Петков и Асен Василев бележи ръст от 2 пункта спрямо април.

Кои са трите по-малки новини? Първо - мобилизацията на избирателите на ПП заради свалянето на Никола Минчев и оттеглянето на министрите на "Има такъв народ" (ИТН). 

"Това са избиратели, които са много емоционални. Не следят активно политическия живот", каза още тя. 

Втората новина - укротяване на възхода на "Възраждане". Според Боряна Димитрова това се дължи на факта, че от една страна БСП стабилизира позициите си, а от друга - деленето на русофилския електорат между столетницата, "Възраждане" и новата партия на Стефан Янев - "Български възход". 

По думите на Димитрова БСП черпи от "Възраждане", но и от негласуващи избиратели. 

Третата новина - продължаващият път на ИТН надолу.

"При избори сега те остават под чертата с 3,3%. Неслучайно казах, че големият процес, който наблюдаваме у нас, а и не само, е че ще живеем с няколко по-твърди избирателни групи и една изключително голяма мобилност на избиратели, които търсят своето представителство", обясни социологът от "Алфа рисърч".