Деструктивното поведение на ИТН и политиката, която водят, е причина за спада в резултата им. Така политологът Борислав Ангелов коментира пред Bulgaria ON AIR последните социологически резултати на „Алфа Рисърч“, според които при избори сега партията на Слави Трифонов ще остане извън парламента.

„Повлиява и поведението на техния лидер Слави Трифонов, чийто рейтинг спадна от 30 на 8 пункта от декември досега“, каза още Ангелов. Той допълни, че сривът на ИТН се дължи и на председателя на парламентарната им група Тошко Йорданов, който не спира да използва цинични думи, нещо, което българските избиратели не обичат.

„Деструктивната политика се наказва от гласоподавателите, ако ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ продължават с бойкота си, ще загубят, защото българите са много критични към депутати, които не ходят на работа“, каза още политологът.

Ангелов коментира и резултатите на ПП, БСП и ДБ, които според проучването на „Алфа Рисърч“ вдигат процентите си. „Те са отговорни формации и искат да има стабилно управление в кризите, в които се намираме в момента – в света има инфлация, продоволствена криза, до нас има война, COVID вълната се надига отново… Трябва да има правителство, което да посрещне проблемите“, каза Ангелов. 

Според него партия „Български възход“, на която социолозите дават място в парламента, ще има проблеми във времето, защото подкрепата й трудно ще може да се разширява, а тя няма лица и говорители.

Борислав Ангелов коментира и темата за това дали депутатите от ИТН ще се вслушат в думите на премиера в оставка Кирил Петков, който каза, че е важно да се прояви държавноотговорно поведение и да се застане зад развитието на България.

„Това зависи от това дали ще надделее разумът или егото. Виждаме, че ИТН вече са извън играта“, каза той и допълни, че тези депутати трябва да решат дали искат да бъдат част от това минало и едно загубено време на България.