„Темата с кризата с водата в Перник се преекспонира в медиите. Специалистите в тази област не сме взимали публично участие и то точно по тази причина. Когато се преекспонира един проблем, той по-трудно ще се разреши. Хората имат пълно право да негодуват“. Това каза проф. Павел Пенчев, хидрогеолог и председател на Българската асоциация по подземни води.

Той уточни, че язовир „Студена“ е добре познат и има достатъчно информация за него.

„Той няма голям обем, може да се напълни сравнително бързо - една висока вълна ще го напълни с 10% и същевременно може да се изпразни много бързо. Смятам, че няма умисъл в източването на язовира“, поясни професорът пред БНР.

Според проф. Пенчев основната причина е липсата на добър административен капацитет: „Не трябва да пропускаме и факта със засушаването и намаляването на водните ресурси в общ мащаб".

По думите на професора водата от пещерите би напълнила водния басейн с едва 2-3%.

„Проблемът не може да се разреши бързо. Всякакви дейности и дискусии трябва да се преустановят и да се тръгне към инженерно правилно решение.


Полезните ходове са малко. Неминуемо ще дойде висока вълна и тя ще вкара 10 млн. кубика за едно денонощие.

Въпросът е, че този язовир трябва да се управлява изключително внимателно. След като частично се подобри положението, трябва да се спрат оттоците и загубите.

В това отношение всички институции, които са ангажирани, работят правилно. Но не могат да напълнят язовира.

Хората трябва да се научат да пестят водата... Ние сме предложили идеи, които не се изтъкват в общественото пространство, но те са в напреднала фаза... В следващите 1-2 месеца тези въпроси постепенно ще бъдат разрешени“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!