Ако рейтингът на „Стани богат“ се равнява на 100 000 лева, колкото е голямата награда, сега той се срина горе-долу с десетина процента.

Поне. 10 000 хвръкнаха на вятъра, след като хвръкна един безценен детайл от великата игра - жокерът „Помощ от публиката“. Без него „Стани богат“ не е същият. Ако трябва да използваме друга метафора – „Стани богат“ остана без един от спасителите си.

Защото „Помощ от публиката“ беше стабилен мост към знанието и печалбата. Губят зрителите, губят участниците, губи и самата публика, след като активността й в играта се изпари.

Шансът на играещия да продължи напред намаля чувствително. Защото колкото повече хора ти посочват къде е богатството, толкова е по-голям процентът да си тръгнеш с по-пълен джоб. А и си беше забавно и интригуващо, когато на екрана се появи графиката с процентите. Особено когато възможните отговори бяха с близки проценти.

Освен това новият жокер „Помощ от приятел“ се припокрива донякъде с „Обади се на приятел“. Даже става още по-труден – най-труден от всички. Вярно, тук няма ограничение във времето, докато при „Обади се на приятел“ разполагаш с 30 секунди, а и понякога не чуваш какво ти говорят от другата страна на линията.

Но в рамките на въпросните 30 секунди жокерът може да използва най-голямата и здрава сламка, наречена Чичко Гугъл. Пък и други хора до себе си. Докато при новия жокер участникът е ограничен. Разчита само на приятеля си.

И когато той не знае, не с 30, а с 300 секунди да разполага, вероятността за верен отговор става по-малка от това България да отупа на футбол световния шампион Аржентина. Пък и самата визуализация на „Помощ от приятел“ не стои добре на екран. Жокерът слиза от трибуните на сцената в студиото и застърчава прав до седналия участник.

Стои като наказан ученик пред учебната дъска. Вероятно понякога той ще е с ранг на професор, но си беше съвсем друго, когато професорите в студиото бяха мнозина…

Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук