Много добра беше Корнелия! Речта ѝ - точна, ясна, вдъхновяваща, а финалът ѝ беше убиец. Корнелия е много емоционална и въздействаща върху хората. Този конгрес е много важен за партията. Аз съм присъствал на повечето конгреси на партията, но този наистина е исторически. Това бе кратката оценка на актьора Стефан Данаилов пред Епицентър.бг за речта за Корнелия Нинова, която разплака делегатите на 49-тия конгрес на БСП.
Корнелия Нинова просълзи делегатите на конгреса с емоционален финал на словото си, поднесено на авансцената в зала 1 на НДК. Пред смълчаната зала тя излезе напред, пред трибуната и се обърна към делегатите със сключени ръце пред себе си, цитирайки китайска мъдрост: "Ако ти е трудно, значи вървиш по правилния път. Важното е да не спираш! Нека последваме идеята си, да постигнем целта си. Когато пътуваш по пътищата, да няма нито едно кътче необработваема земя. Когато се разхождащ в парковете – да виждаш млади семейства с малки деца. Когато говори учител, въздухът да трепери от уважение. А когато български премиер или президент отива на международен форум, с респект да се казва: „Влиза България!“
 

Залата, която слушаше думите на лидера си със затаен дъх, избухна в мощни овации, а в очите на много от делегатите имаше сълзи. Соцлидерката надъха залата, че БСП може да победи на изборите. И бе изпратена със ставане на крака и викове "Победа".
 
Самата визия на трибуната на конгреса също спомогна за емоционалното въздействие на речта ѝ. Оформлението на сцената бе в бяло, много изчистено, без цветя и допълнителни атрибути, които разфокусират вниманието.
 
Само двама-трима души от екипа ѝ са знаели за този емоционален момент. Някои от делегатите забелязали, че тя има пред ушите си и подвижен микрофон и са я питали какво е това в косата ѝ. Но Нинова до последно не е дала обяснения. Чак когато тя излезе пред трибуната, се разбра, че този микрофон е бил сложен, заради нейното движение пред самата зала.
 
До момента сълзите на конгрес бяха "патент" на Ламбо, който е иконата на БСП и никой не се е доближавал до него по въздействие върху социалистите, коментираха впечатлени от Нинова делегати-ветерани. Нинова нееднократно бе приветствана с алодисменти по време насловото си, но най-емоционален бе финалът на речта ѝ.
 
Утре, във втория ден на конгреса, пред делегатите на БСП Стефан Данаилов ще произнесе своето слово. Изказванията на Данаилов винаги са били знакови за партията.