В словото си пред пред 49-ия конгрес на БСП президентът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев похвали председателя на партията Корнелия Нинова. И заяви, че форумът трябва ясно да каже – нашият кандидат за премиер ще бъде Корнелия Нинова. Станишев обясни защо смята, че трябва да бъде така – защото Нинова е показала смелост и умение да поема риск с кандидатурата на Румен Радев за президент.
Станишев обаче предупреди, че социалистите не бива да показват високомерие към коалиционните си партньори. Станишев каза още, че социалистите не бива да бъдат по-големи популисти от ГЕРБ и по-големи националисти от Патриотичния фронт. На президентските избори хората показаха, че ценят спокойния и уверения, изтъкна Станишев.
 
Ако не сме единни, никой няма да ни връчи доверието да управляваме, каза още той. И обърна внимание, че „трудното предстои след парламентарни избори“.
Президентът на ПЕС открои значението на българското председателство на ЕС за това България да открои свои проблеми.
 
„БСП мина през огън, вода, медни тръби, пред всички изпитания. Но ние сме мъдра партия“, каза още Сергей Станишев.
 
„Отговорност и промяна – това са двете думи, които трябва да характеризират нашия конгрес“, заяви още в началото на изказването си лидерът на ПЕС.
 
И обясни защо смята така.

„Отговорност, защото всички знаем колко трудно живеят хората, колко са разочаровани. Хората търсят водачи, които да проведат България през трудни води в трудно време за Европа и света“, продължи Станишев. „Всички виждаме, че Европа се раздира от тежка криза и е застрашена като бъдеще, каза още той. Според него 2017 г. ще бъде годината на промяната.
 
„Това, което преживяваме е криза на неолибералния модел. Има три алтернативи, които се борят в момента. Първата е на консерваторите, които искат да прехвърлят тежестта на кризата върху обикновените хора, като унищожат „скъпата“ социална държава. Другата алтернатива е на десния популизъм, който иска да огради хората от света и да ги върне в „старото златно време“. Този модел не само води до самоизолация, но и търси образа на врага в различния“, посочи Сергей Станишев.
 
„Третият път, е пътят, който предлагаме ние, социалистите. На общества, които са солидарни и в които хората не се оставят зад борда“, каза той.
 
За една година не може да се преодолее инерцията от управлението на ГЕРБ, предупреди той. Според него ще са необходими много упоритост и воля, за да се върви напред.
 
Само партия, която може да променя себе си, може да отговори на искането за промяна, каза още Сергей Станишев.
 
БСП е достатъчно широка партия, за да има място за таланта, знанията, приноса на всеки един от нас, каза още лидерът на ПЕС. И така защити тезата си, че освен промяна, на БСП е нужно и единство.

Конгресът на БСП може да гледате НА ЖИВО ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!