Ясно е, че съставянето на работещо правителство не е лесна задача. Повечето възможности са само хипотетични.


Това заяви в ефира на Нова телевизия социологът Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет на президента.

„Ясно е, че първият мандат няма как да се реализира. Някои от партиите също заявиха нежелание да поемат мандат“, каза Маринов.

По думите му най-интересно ще бъде ситуацията с втория мандат.

Според него най-важното в случая е какво партиите, които могат да осъществят мандат, ще кажат на обществото.

На въпрос дали има комуникация между Радев и Трифонов Маринов отвърна:

Комуникацията им е от едно и също ниво, както с всички останали партии. Някъде разговорите бяха по-нормални, другаде не са били особено продуктивни заради натрупали се вече негативни отношения“, каза той.

„Надявам се, че парламентът ще заработи и ще приеме поне някакви промени в Изборния кодекс. Идеята за актуализация на бюджета е сред най-новите при депутатите“, заяви експертът.

По думите му обстановката е много напрегната.

Трифонов сам трябва да прецени каква политическа и комуникационна тактика ще предприеме. Мълчанието му все пак при всяко положение ще свърши. Другата седмица мандатът ще бъде предложен на “Има такъв народ“. Тогава ще се каже ще правят ли кабинет, с кого и .т.н.“, смята той.

Според него оптимално добрият за страната вариант е да се състави работещо правителство на промяната. „Безпринципна коалиция за промяна не е възможна. Тя може да обслужва само забавянето или имитирането на промяна“, каза той.

По думите му има много голяма вероятност да се състави работещо правителство. „Мога да кажа само, че шансовете не са малки – 40-50-60%“, каза Маринов.

Според социологът ИТН трябва да изберат премиер, който да отговаря на концепцията им за профил на правителството. „Той трябва да е пълен антипод на Борисов – интелигентен, образован, способен да мери думите си и действа в полза на обществото“, завърши експертът.