Издателката Светлана Шаренкова изпрати писмо до БЛИЦ със своя официална позиция относно убийството на руския посланик в Турция. Вижте какво написа до медията ни тя:
Извършен бе поредният терористичен акт, довел до трагичната гибел на посланика на Руската федерация в Турция Андрей Карлов. Руската външна политика загуби един ярък професионалист и патриот. Светът е възмутен! Всички нормални хора скърбят искрено. Страх пълзи в обществата, политици и държавници са смутени.

Руският посланик стана невинна жертва на един фанатик, но няма съмнение, че целите на този ужасен акт са много по-дълбоки – нарушаване на доверието между партньори, торпилиране на мирния процес в Близкия изток, нарастване на международното напрежение, нови печалби за оръжейните търговци.

Важно е турските власти да накажат не само преките участници, но и да разкрият поръчителите и идеолозите в сянка на това безумно покушение. Но не по-малко важно е, че лидерите на Русия и Турция не се поддадоха на тази нагла провокация и декларираха обща воля за борба с терора, за добросъседски отношения и нов ред в Близкия изток.

Ясно е, че трябва да има решителни действия не само за ликвидиране на агресията в света,  но и пораждащите я причини: глобални неравенства и бедност, намеса в делата на суверенни държави и износ на нежелана демокрация.

Време е за реални, решителни действия от всички отговорни страни. В противен случай черната поредица Париж-Брюксел-Ница-Истанбул-Берлин-Анкара ще се превърне в безкрайна вълна от насилие и омраза. В каузата срещу терора и за по-справедлив световен ред Русия днес е визионер, стратегически съюзник и морален лидер.

През минали времена руският народ многократно е давал примери за международна солидарност, за активна миротворческа ангажираност, за братска помощ към други народи, за саможертва в името на истината и доброто. Посланик Андрей Карлов стана поредният мъченик в битката на цивилизацията и прогреса срещу омразата, фанатизма и терора. Но неговата и на другите жертви мъченическа смърт са онези морални опори и силни аргументи, които сплотяват човечеството в похода му към мира и щастието.
 
Въпреки изстрелите в гърба!
 
 
Д-р Светлана Шаренкова