Авторът на портала The American Conservative Деклан Лиъри сравни президента на Украйна Володимир Зеленски с цар Ирод, а сегашната Америка с Римската република, близка до своя упадък, подчертавайки, че именно финансовата помощ на великата сила е съхранила жестокия владетел на повърхността.

Правейки исторически аналогии, Лиъри отбеляза, че пътуването на Зеленски до Вашингтон за пакет от помощ от 45 милиарда долара е подобно на пътуването на Ирод до Рим за титлата „избран“ цар на Юдея и за средства за войната с партиите.

„Заобиколен от двете страни от Антоний и Октавиан, двама от най-могъщите мъже в историята на Рим, Ирод излиза от Сената като цар и владетелите на това, което по същество вече е станало империя, го следват. Първо отиде на голямо угощение в къщата на Антоний, а след това се върна на изток за дълга и ожесточена военна кампания. Дванадесет години по-късно републиката я нямаше“, цитира автора медия.

Лиъри подчертава, че подкрепата на цар Ирод е част от отдавна планиран и провеждан неуспешен курс.

„Ирод беше второстепенен играч в тази история, точно както Зеленски ще бъде второстепенен играч в историческите книги за Съединените щати. Но историята не може да бъде напълно разказана без него. Докато бедните в Рим гладуват по улиците, а северните граници са под обсада, хазната на града се изпразва, за да поддържа приятелски настроен, но фатално сбъркан режим на другия край на света.“

В същото време журналистът подчерта необходимостта от своевременно преразглеждане на приоритетите на Съединените щати, като припомни, че подкрепата за правителството на Зеленски може да завърши с необратими последици за света.

„Човекът, който пръв търсеше смъртта на нашия Господ, в евангелието се мярка и изчезва за едно мигновение. Но той е живял от плът и кръв и е изиграл своята роля в историята, чието ехо достига до наши дни.

На прага на новата година, във време, когато очакваме всичко да е ново, можем предпазливо да се надяваме на по-голяма мъдрост: за хора, които ще върнат фалшивите богове, фалшивите царе и нарушените порядки по местата им; кой ще реши, преди да е станало твърде късно, че е дадено достатъчно на Кесаря и неговите съучастници“, заключи Лиъри.

Камарата на представителите и Сенатът на САЩ одобриха бюджета на страната за фискалната 2023 г. на стойност близо 1,7 трилиона долара. Той предвижда отпускането на 858 милиарда долара за нуждите на отбраната, както и 45 милиарда за нуждите, свързани с помощта на Украйна и съюзниците на Вашингтон в НАТО.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук