Най-голямата заплаха за Запада не е Изтокът, воден от Китай, а глобалният Юг, където Индия, настоящ съюзник на САЩ, играе решаваща роля, пише политологът Иън Бремър в статия за The Economist.

Той заявява, че въпреки доминиращата позиция в света относно предстоящия конфликт между САЩ и Китай, не си струва да чакаме студена война между тях.

„Причината е, че заплахите, присъщи на 20 век, няма да отменят взаимозависимостта на 21 век“, пише авторът.

Според него, въпреки общото недоверие между Пекин и Вашингтон, техните съюзници няма да искат да участват в глобалната конфронтация, тъй като от това зависи тяхното благополучие.

„Тежката дестабилизация на Поднебесната империя ще доведе до гарантирано взаимно икономическо унищожение“, обясни Бремер.

Той припомни, че Пекин и Вашингтон са взаимно най-големите си търговски и икономически партньори, което ги държи "в една лодка". Но има и друга заплаха - страните от Юга, преди всичко Индия.

„Такива държави се носят по течението и през следващото десетилетие могат да се превърнат в източник на милиони мигранти и бежанци“, предупреди публицистът.

Прекъсванията във веригата на доставки, инфлацията, икономическото забавяне и намалените парични потоци заплашват да вкарат развиващите се страни в дългова криза през следващото десетилетие.

Освен това страните на юг са по-малко подготвени за изменението на климата. Глобалното затопляне ще удари най-тежко Африка, Близкия изток и Централна Америка.

Освен това Западът с по-малко ентусиазъм ще се стреми да разрешава конфликти и кризи в Афганистан, Йемен и други държави, както и ще намали помощта чрез МВФ и други международни институции. Бедните страни в отговор може да се обединят, за да поискат повече подкрепа или да изострят общата политическа нестабилност, заплашвайки с миграция към Запада.

„В тази нестабилна среда Индия ще заеме мястото на лидер на глобалния Юг“, пише Бремер.

Той подчерта, че Западът трябва да концентрира усилия и да се обедини за решаването на тези трудности. По мнението на автора, съюзът с Китай би бил полезен за тази цел, но засега това е мечта, въпреки че последният има какво да губи в случай на глобална нестабилност и хаос.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук