Бившият офицер от военното разузнаване на ЦРУ Филип Джиралди смята, че украинският “Боинг” е свален, защото американците са използвали електронно заглушаване.

Джиралди заяви, че не е случаен фактът, че иранският оператор на ракетните установки се е оплакал от намесата, че транспондерът на самолета се е изключил и е спрял да предава сигнала няколко минути преди изстрелването на ракетите и в същия момент е имало проблеми с комуникацията в иранското командване на противовъздушната отбрана, пише The Herald Tribune, цитиран от "Поглед инфо".

„Като се има предвид случилото се в Техеран същата сутрин, може да се предположи, че нещо или някой умишлено се е намесвал, както в иранската противовъздушна отбрана, така и в транспондера на самолета, може би като част от опита за създаване на самолетна катастрофа, за която Иран може да бъде обвинен”, коментира коментира Джиралди  в статията си за американското издание “Хералд Трибюн”.

“ПВО “Тор” има една сериозна уязвимост. Неговата отбранителна система може да бъде хакната или „имитирана“, което позволява на нападателя да се представи за легитимен потребител и да получи контрол над него. Съобщава се, че ВМС и ВВС на САЩ са разработили технологии, „които могат да подведат вражеските радари с лъжливи и изкривено движещи се цели“.

Джиралди счита катастрофата на самолета за „умишлено и внимателно планирано събитие“, необходимо за предизвикване на обвинения срещу иранското правителство и „смяна на режима“, към което САЩ отдавна се стремят.

Самолетът “Боинг”737-8KV на “Международните авиолинии на Украйна”, който изпълняваше международния полет PS752 по маршрута Техеран-Киев, беше свален малко след излитането си от иранските сили за противовъздушна отбрана на 8 януари 2020 г. Всички 176 души на борда загинаха.

Превод: В. Сергеев