Канада настоя черните кутии на разбилия се украински самолет да бъдат изпратени във Франция. Канадският премиер Джъстин Трюдо призова в петък Иран да предаде за анализ черните кутии от сваления самолет във Франция и каза, че първите останки на жертви трябва скоро да пристигнат в Канада.

Спасителните екипи в Иран откриха по-рано черните кутии на украинския самолет "Боинг 737", който се разби след излитане от Техеран.

Иран обаче отказа да ги предаде на проектантския център на "Боинг".

Ръководителят на Организацията за гражданска авиация на Техеран - Али Абеджаде, съобщи, че не е ясно в коя държава Иран може да изпрати кутиите за анализ на данните.

Припомняме, авиокатастрофата стана само часове, след като Иран извърши ракетни нападения срещу две американски военни бази в Ирак. Техеран заяви, че нападенията са в отговор на убийството на генерал Касем Солеймани.

Загинали са всички 176 души на борда - 167 пасажери и 9-членен екипаж.

По данни на Външното министерство на Украйна сред жертвите са 11 украински граждани, включително екипажът, 82 ирански граждани, 63 канадци, 10 шведи, 4 афганистанци и 3 германци.

Ирански служители признаха, че човешка грешка стои зад свалянето на пътническия самолет и изразиха съжаление за трагедията.

Междувременно, лидерите на Иран и САЩ отново размениха остри реплики.

Иранският външен министър Мохамед Зариф се обяви срещу политизирането на трагедията.