Светът балансира опасно на границата на Трета световна война, смятат жители на западни страни, анкетирани от компанията YouGov. Социолозите са провели допитване сред 9000 души в 9 страни от НАТО,  включително САЩ, Великобритания и Франция, пише британският вестник The Independent.

В САЩ 64% от участниците в анкетата смятат, че Третата световна война е неизбежна. В мирния сценарий на развитието на световните събития вярват 15% от американците.
Във Великобритания близостта от нова глобална война усещат 61% от анкетираните, а 19% подкрепят оптимистичния мирен сценарий.

"Французите и американците се страхуват най-много, но причините за опасенията им са различни”, отбелязва директорът на политическите и обществените изследвания на YouGov Антъни Уелс.

Той твърди, че страховете на американците вероятно са породени от неопределеността около президентстването на Донлд Тръмп, без да коментира ролята на Обама в сегашната напрегната обстановка в света.  

Французите от своя страна най-много се опасяват от тероризма - 81% от участниците в анкетата смятат, че съвсем скоро в страната отново ще има терористични атаки.

Допитването също така показва, че 71% от британците и 59% от американците усещат военна заплаха от страна на Русия. 

Превод: БЛИЦ