"Надявам се, че след края на злополучното министерстване на Велислав Минеков, което отрови атмосферата в целия културен сектор, партизанлъкът и политкомисарството в българската култура ще приключат и българските културни дейци отново ще могат да работят спокойно и отвъд политическите си пристрастия", написа във Фейсбук профила си зам-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Той разказа за отстраняването на Евгени Будинов от представлението „Хъшове” в Народния театър. По думите му причината е, че симпатизира на ГЕРБ и го заявява публично.

Той публикува и видео, с което режисьорът Александър Морфов се изказва по адрес на Будинов, наричайки го "гербаджийски боклук".

Публикуваме пълния текст:

„Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението...” Това са думи на режисьора Александър Морфов по адрес на актьора Евгени Будинов.

С Евгени бяхме колеги в 44-ото народно събрание като част от парламентарната група на ГЕРБ. Думите на Александър Морфов са произнесени по повод отстраняването на Евгени от представлението „Хъшове” в Народния театър.

В записа, който публикувам по-долу, самият Морфов казва, че Евгени има актьорски качества, но не може да бъде част от представлението заради своите разбирания.

С две думи, причината Евгени Будинов да бъде отстранен от представлението е, че симпатизира на ГЕРБ и го заявява публично.

Очевидно Морфов говори пред участващите в спектакъла, като целта е да бъде унижен Евгени Будинов.

Впрочем, през лятото той ми се обади, за да ми каже, че са го отстранили от „Хъшове” по политически причини.

Признавам си, че тогава ми беше трудно да повярвам, че подобно нещо би могло да се случи в Народндия театър.

След като изгледах записа си давам сметка, че проблемът е далеч по-дълбок от това, дали Евгени Будинов ще участва в едно или друго представление.

От записа става ясно, че разделението и партизанлъкът са стигнали толкова далеч, че са станали водещ сюжет дори в институция като Народния театър. 

Безспорен факт е, че Александър Морфов е талантлив режисьор и има правото на своите политически убеждения. Подобно право обаче има всеки, който работи не само в Народния театър, а където и да било.

Защото България все още е свободна държава и политическите възгледи не са определящи за кариерното развитие на когото и да било.

В Народния театър работят едни от най-добрите български актьори и всеки от тях вероятно има своята позиция по политическите теми.

Всеки от тях има правото да изразява тази позиция публично и ако погледнем предизборните кампании от последните години ще видим, че актьори и режисьори от първата ни сцена са подкрепяли различни политически сили.

Това нито ги е направило по-малко талантливи, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното.

Надявам се, че след края на злополучното министерстване на Велислав Минеков, което отрови атмосферата в целия културен сектор, партизанлъкът и политкомисарството в българската култура ще приключат и българските културни дейци отново ще могат да работят спокойно и отвъд политическите си пристрастия.

Защото в изкуството би трябвало да има място за всеки талантлив човек, независимо от политическите му пристрастия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук