Евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова организира конференция на тема „Енергийна стратегия на България: план за енергийна сигурност“. Тя  ще се проведе на  24.11.2023 г. (петък)  от 9:00 ч. в сградата на Народното събрание на  пл. „Княз Александър I“ 1.

„За страната   ни   е   от   основно значение   да   изгради   независима,  стабилна   и надеждна енергийна система. Обединяването   на   силите   и   сътрудничеството между   държавните   институции,   индустрията,   академичния, неправителствения   сектор   и синдикати са гаранция за добри резултати в дългосрочен план за енергийната политика и развитие на страната ни“, така Цветелина Пенкова мотивира инициативата си за конференцията.

Тя   ще   бъде   открита   от   председателя   на   Народното   събрание  Росен Желязков, от министъра на енергетиката на Румен Радев и от министъра на околната среда Юлиан Попов.

В събитието ще вземат участие представители на всички парламентарни групи в 49-то Народно   събрание,   представители   на   изпълнителната   власт, представители   на синдикалните организации, индустрията и академичните среди.

„Ще разкрия и част от лекторите: председателя на КЕВР – Иван Иванов, председателя на Агенцията за ядрено регулиране – Цанко Бачийски, председателя на Булатом – Богомил Манчев, Проф. Александър Тасев от БАН,  председателя на Еврохолд – Асен Христов и много други ключови експерти“, допълни Пенкова.

„България и Европа преминаха и продължават да преминават през редица предизвикателства. Всички те създават необходимост от политики с  дългосрочен   характер,   които   да   могат   да   отговорят   на   нуждите   на   индустрията   и   българските   граждани“, каза още евродепутатът.

Тя определи енергетиката като един   от   най-важните   сектори,   към   който трябва  да   насочим сериозно   внимание: „Без стабилна енергетика не се развива икономиката - индустрията и бизнесът нямат базовите условия за разрастване на своята дейност.

Накратко, енергетиката е в основата на правилното функциониране на икономиката. И може би най-важното -  достъпът до електроенергия на ниски и адекватни цени е право на всеки един български и европейски гражданин.“

В рамките на конференцията е планирано ще се представят български иновации в   областта   на   възобновяемите   източници   на   енергия,   енергийна   ефективност   и устойчивите практики, както и тяхното приложение в индустрията и икономиката. Учени и експерти от БАН ще представят български иновации и разработки, за да покажат българския принос в зеления преход и енергийната трансформация.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук