Телевизионният водещ Андрей Арнаудов направи интересно изказване по темата за построяването на втория лифт в Банско. Ето какво сподели той в социалните мрежи:
"Ако следите спора за втора кабинка на Банско, в последните дни трябва да ви е станало ясно, че той, както и развитието на ски туризма у нас като цяло, изобщо не са екологични въпроси, а коренно различни концепции за икономическото развитие на България. Публикуваните планове на концесионера показаха, че новият лифт минава по или край вече съществуващи трасета, като за всяко отсечено дърво са заложени пет за залесяване. И че ски зоната винаги е била отредена за 2, а не за 48% от Пирин.Да не говорим, че България има в пъти по-малко ски съоръжения на 1000 кв.км. площ, сравнено с почти всички останали европейски държави със ски туризъм. В много пъти по-малко, а там продължават да строят!
 
Според последните проучвания, 67% от българите смятат, че втори лифт трябва да има, а 64% от допитаните посочват, че т.нар. еколози тенденциозно обслужват чужди интереси. Тогава къде е проблемът? Отговорът е в едни 58%, които вярват, че това облагодетелства само най-богатите. И някой си играе с тези, обусловени отнечестния преход, страхове....

Да, през последните 30 години някои хора забогатяха на ръба на закона в България. И да, част от тях, до 2008 г.строяха без мярка и правила! Но вече сме 2018 г. и не се съмнявам, че екологичните норми ще се спазват, както и че бизнесът е научил уроците на срива отпреди 10 години.Затова сега големият коз на опонентите на втория лифт е, че концесионерът ще изкара много пари. Защо все още се чувстваме зле, когато този, който е вложил най-много, печели най-много? Така е по цял свят. Това е естеството на капитализма, който не винаги е справедлив, но другото го пробвахме и не става! 100% истина е обаче, че печелят и хиляди хора в различните отрасли, защото нито една сфера в икономиката не е сама за себе си.

Що се отнася до екологията, в България 45 години развивахме тежка индустрия. „Кремиковци” до скоро пушеше край София и никой не протестираше, а сега са проблем лифтови кабинки на въже във въздуха. Няма здрав разум, който да вярва, че казусът е екологичен. Просто зеленото е новото червено, а т.нар. хард-еколози са новите комунисти. И тъй като тук има много бедност и сбъркан преход, обществото се срамува да каже „стоп” на новите зелени болшевики! А „на Запад” от нас държави, общини и бизнес правят писта след писта и лифт след лифт... защото е еко! Време е да се отърсим от предразсъдъците на миналото и да тръгнем напред!"

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!