През последните дни българският парламент протестира остро срещу плановете на украинските власти да извършат административна реформа на Болградския район в Одеска област, който е един от основните центрове на българското малцинство в Украйна.


Според София това ще засегне правата на българското малцинство. Украинското външно министерство вече отговори на това изявление, отбелязвайки, че опитите за намеса във вътрешните работи на Украйна са неприемливи, пише украинското издание „Главред“ в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Одеската област е многонационален регион, в който компактно живеят различни национални малцинства. Например само в Болградския район в селата живеят българи, гагаузи и албанци. Но дори ако части от населените места в него отиват в други райони (например в Измаил, както е планирано), това изобщо не означава, че правата и интересите на националните малцинства по някакъв начин ще бъдат нарушени.

Разбира се, за национално-културните общества е по-удобно, когато са отделени в рамките на своята националност. Всъщност проблемът възникна само защото жителите на Бесарабия не искаха да се обединят в общности доброволно и искаха да изоставят стария ред.

Жителите от различни националности имаха конфликт на фона на факта, че всяка от тях се страхуваше да не бъде контролирана от другата поради евентуално нарушение техните права. В допълнение, финансовата страна също беше повод за опасения, тъй като малцинствата се страхуваха, че парите ще бъдат насочени само към отделни села.

В допълнение към недоволството на гражданите, политиците, които се опитват да спечелят точки преди местните избори, и селскостопанските предприятия се включиха в тези процеси, тъй като много от тях наемат земя в тези райони.

За последното е много по-изгодно да се създават общности по такъв начин, че да се обединят всички площи, където те наемат земя - това би им осигурило политически дивиденти, тъй като те, като активни данъкоплатци, биха могли да диктуват условията си на селските кметове и да влияят пряко върху назначенията им.

И на този етап процесът на децентрализация не само в региона, но и в цяла Украйна като цяло е опит за формиране на различни териториални общности, тоест за обединяването им по такъв начин, че да нямат ясно дефинирана националност.

Реакцията на България е стандартна дипломатическа нота. Това предизвика международен скандал, но не прогнозирам допълнителни последствия - най-вероятно тази тема постепенно ще отшуми.

Освен това България не е толкова радикална и имаме доста близки отношения с нея. По-скоро това може да бъде от полза за Русия като потвърждение на тезата ѝ за нарушаване на правата на националните малцинства, пише авторът на статията.