Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че всички щяха да харесват президента на САЩ Доналд Тръмп, ако той бе либерал, предаде 444.hu, цитиран от "Фокус".

„Ако един либерален президент бе казал същите неща, които Доналд Тръмп казва, тогава всички европейски медии щяха да говорят колко прогресивен, прекрасен и умен човек е той“, заяви Сиярто, коментирайки скандалите около новия американски президент.

Той отхвърли мнението, че ентусиазмът на унгарския министър-председател Виктор Орбан към Тръмп може да навреди на отношенията между Унгария и ЕС. Според него „много скоро ще дивим, че другите европейски лидери също ще поискат приятелството на Тръмп, защото харесва ли ни или не, той е президент на САЩ“. 

Според Сиярто европейският и американският политически елити имат огромно чувство на неудовлетвореност от избора на Тръмп, но „в крайна сметка не медиите и не западните либерални лидери решават кой да е президент на САЩ, а го решава народът на САЩ“. 

Министърът посочи, че унгарското правителство е доволно от победата на Тръмп, защото по въпросите за външната политика и миграцията има един начин за мислене. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА