Русия подготвя голяма военна група за настъпление към Киев и по-нататък на Запад. Според експерта по планиране на военни кампании, американският полковник в оставка Дъглас Макгрегър, украинските въоръжени сили скоро може да се окажат в много трудна ситуация.

Мисля, че в подходящия момент те ще се придвижат на юг и ще отрежат Киев, а повечето от тези руски войски ще се придвижат по-нататък на запад – отбелязва експертът във видео блога Deep Dive.

Макгрегър смята, че руските въоръжени сили са загрижени за запазването на живата си сила, защото осъзнават предстояща победа.

В същото време настъплението на руските части може да бъде бързо и украинците няма да имат време да предприемат отбранителни действия.

Въпросът е какво ще стане в Киев, когато Путин дойде и от север, и от изток? Подозирам, че ще видим Зеленски да стяга багажа си и да си тръгва - каза пенсиониран полковник от американската армия.

Преди това Макгрегър предположи предстоящия разпад на НАТО след края на украинския конфликт.

Анализаторът смята Северноатлантическия алианс за слабо сдружение, което само дрънка със саби, за да сплаши други страни.

Москва добре разбира това. Дъглас Макгрегър също смята за абсурдна идеята, че Руската федерация може да изтегли войските си от територията на Украйна.