В контролираните райони от екстремистките формирования на „умерената опозиция” е фиксирана нова поредица от нападения на главатари на различни групировки и техните бази. През последната седмица в Северна Сирия под удари се оказаха полеви командири в провинция Идлиб, а на юг – в провинция Дераа.
Една от най-значимите антиправителствени медии Step News Agency съобщи, че на 18 декември (неделя) неопозната въоръжена група нападнала базата на групировката „Ал Фуркан” от ислямската коалиция „Свободна идлибска армия”, разположена в градчето Маарат Хурма. При нападението е убит главатарят на „Ал Фуркан” Ахмад Али ал-Хатиб и командирът на джихадистите от северна Хама Юнус Зарик.
 
По данни на „Степ Нюз”, нападателите пристигнали с 4 коли и атакували обекта на разсъмване, когато в базата имало малък брой бандити, тъй като основните сили на бандитското формирование „Ал Фуркан” стоят на позиции в Хама. След убийството на главатарите нападателите разграбили базата.
 
Под прицел се оказва и „Ахрар аш-Шам” - една от най-големите терористични групировки в Сирия. На 18 декември в село в южната част на провинция Идлиб е убит един от командирите на бригади с прякор „Абу Удай Ахрара”.
 
Неизвестните прикрепили взривно устройство към дъното на неговия „пикап” и по време на пътуването из неговото родно градче Телмнс източно от град Маарат ал-Нууман мината експлодирала и ранила тежко „Абу Удай Ахрара”, който е откаран в болница, но починал още същия ден.
 
Кореспондент на Step News разказал, че това напоследък съвсем не е първият случай на убийство на лидери на банди в провинция Идлиб, под прицел се намират главатарите на „Джебхат Фатх аш-Шам” (бившата „Джебхат ан-Нусра”) и „Ахрар аш-Шам”.
 
Съобщава се, че в нощта срещу 18 декември е извършено покушение срещу командира на отряда от ислямисти в град Нава западно от южната сирийска провинция Дераа, но главатарят на екстремистите оцелял.
 
Не е известно кой организира тези нападения. Преди при подобни случаи част от „въоръжената опозиция” обвиняваше сирийските спецслужби, други твърдяха, че е дело на „спящи клетки” на ИД. Военни експерти обаче допускат, че това може да са съюзни групировки на „умерената опозиция”, които усещат настъпването на мира в Сирия и си разчистват политическо пространство сред вероятните конкуренти.
 
Превод и редакция: БЛИЦ