Крайно време е минималната заплата да започне да се договаря между работодатели и синдикати. Това каза в предаването "Офанзива" по "Канал 3" председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Особено при криза, увеличавайки минималната заплата, 110-те хиляди безработни в повече от началото на пандемията все по-трудно ще си намерят работа.


Мит е, че плащаме ниски работни заплати спрямо това, което произвеждаме. Плащаме най-високите заплати в ЕС спрямо брутния вътрешен продукт. Без ръст в икономиката няма как трайно да решим този проблем, подчерта Велев.

По думите му, ако се затварят нощните заведения, трябва да има подкрепа за работещите там. Мярката 60/40 е подходяща за такава подкрепа, но трябва  още малко помощ.

Когато се затваря даден бизнес, трябва да има мерки за компенсации. Трябва да съхраним добре работещите предприятия за периода след пандемията, заяви шефът на  работодателската организация.

Според него предприятията са се научили да работят в условията на пандемия. Вече няма затваряне за това, че един човек е дал положителен тест, отбеляза Васил Велев.