Хърватското издание Večernji list публикува интересния анализ на Елвис Спречич (Elvis Sprečić) под заглавие „Ruski Dubrovnik zbog kojega su u NATO-u nervozni” (Руският Дубровник, който безпокои НАТО). В него става дума, че заради „късчето руска територия, намираща се в „самото сърце на НАТО”, ръководителите на Алианса нощем не спят, а у някои от тях от страх даже им треперят коленете”.
В интервю за изданието, експертът по Русия Елена Юришич коментира днешната роля на Калининградска област в противопоставянето със Запада. Според нея, руският анклав по своята отдалеченост от основната част от страната прилича на хърватския град Дубровник.
 

Юришич отбелязва, че по времето на СССР в Калининградска област били разположени над 200 хиляди военнослужещи, а сега са от порядъка на 10-20 хиляди.
 
Тя обръща внимание, че на приближаването на НАТО към границите на РФ руското командване не реагирало със съществено увеличение на военния контингент. Вместо това там започнало сериозно превъоръжаване на групировката.
 
На смяна на остарялото въоръжение, чийто срок на съхранение, според Юришич, изтекъл още преди 30 г., дошли съвременни „Искандер-М”, които сега са станали сериозен сдържащ фактор за „горещи глави” сред командването на НАТО.
 
Юришич обръща внимание, че новите ракетни комплекси в центъра на ЕС заставят ръководителите на западните армии да се съобразяват с Калининградска област, намираща се в обкръжение от западните държави, но разполагаща със средства да даде достоен отговор на техните провокации по отношение на територии на Русия.
 
Превод и редакция: БЛИЦ