Много ми е трудно, когато говорим за лидерски сблъсъци, дали е от значение да споменаваме лидерите, защото лидерите са известни. Нагласите, които те са формирали, са вече доста стабилни. Това са лидерите на по-големите партии - ГЕРБ, БСП, заяви в предаването "Пресечна точка" по Нова тв професор Антоанета Христова. 

По думите й, останалите политически лидери се борят за това, да се справят със собствените си послания, защото очевидно протестният вот се опитва да се разпредели между доста кандидати за него.

"Това е част на проблема за тези лидери. Другата част на проблема е, за лидерите на опозицията е добре да имат идеи, много ясни формулирани послания, да яхнеш вълната на недоволството, за да влезеш в определена ниша и задължително да имаш харизма, като нямам предвид да си красив - а доверие и убеденост, че можеш да представляваш определена група хора и интереси. 

В момента трудно се раждат такива харизматични лидери, затова сблъсъкът между новите и стабилните играчи не е толкова любопитен. 

По интересно е како ще се случи с 50-те процента, които са заявили, че няма да гласуват, защото те в крайна сметка ще решат вота. 

Това е причината Слави Трифонов да не е сигурен в крайния резултат, а предпочита да чака и да запази профила си, а не да се слива с послания, които не са негови. 

Лидерите в момента са силни там, където успеят да покажат екипна, групова и политически ефикасна работа. което означава смислено присъствие по време на кампанията и умение да достигнеш по широк кръг от избиратели", заяви тя.

"Сблъсък има и той се смята за дерби - 24 МИР в София. Погледнете не откъм публиката, а от към лидера. Защо лидера да ходи на такова място. Първо, традиция. Второ, ако има проблеми в партията, той трябва да отиде на място, където ще получи много голям вот, за да може да неутрализира вътрешните битки. Нито Нинова, нито Борисов имат битка в партията си. Нито Трифонов, нито Доган. 

Няма никаква изненада. По общата логика, Трифонов е във Варна и Стара Загора, защото това е болева точка. Отива да уплътни. 

Нагласите са по фундаментални, по-базови", коментира на свой ред Райчев. 

"За по-малките партии е по-изгорно да се говори за партии, а не за лидери. Сега ще се започне с нумерологията", каза Харизанов, коментирайки, тегленето на номерата на бюлетините за вота на 4 април. 

"Нумерологията има значение, чисто когнитивно е. Важно е къде си в редичката. Първите номера по-лесно се откриват. Знаем, че едни избиратели лесно ги откриват, други по-трудно. На машината става още по сложно", контрира го Христова. 

"Дебат ще има, но ще е повече личен: вие много крадете, вие крадохте повече от нас, вие идвате пък, за да крадете. Очаква ни много деиделологизирана кампания", каза също Харизанов. 

"И аз очакват такава кампания. Това ще отврати хората от дебатите. Хората искат промяна, всички я очакват, но какво се съдържа зад думата "промяна". Трябва да се говори за смислени неща. Трябва да има последователно поведение при провеждането на реформите. Българинът принципно иска нещата да му се случат наведнъж и без негово усилие. Ако може политиците да го направят, те да поемат цялата отговорност.

А демокрацията изисква процес на натиск. Този вид дебат, който може да накара един гражданин да е активен и да желае да се включи в този натиск се очаква, но ние не предполагаме това да се случи. Ако това се случи, ще има намаляване на активността", каза още Христова. 

Борисов няма да взима нито от дясното, нито от лявото. Затова политиката ще му бъде спокойна, той кротко ще трябва да мобилизира максимално своите. Нинова ще преследва за нея да гласуват хора, които са против Бойко Борисов.

Трифонов има да взима от всички. Той излиза загадъчен, той не искал да стане един или такъв, защото иска да събира всички гъби. Затова той ще стане царя, но веднага щом си отвори устата, веднага ще има деление на доволни и недоволни. Затова  той ще седи пасивно, коментира Райчев.