Откровено политическо, пълно с манипулации, внушения, директни обиди към съсловието на прокурорите и опит за намеса в независимостта им, отворено писмо пусна съдията от Софийския градски съд (СГС) и член на ръководството на Съюза на съдиите в България (ССБ) Емил Дечев, пише "Правен свят".

От въпросната изява на Дечев личи откровена неприязън към цялото прокурорско съсловие и разбира се – към главния прокурор Иван Гешев, към когото членовете на съсловната организация не крият антипатията и омразата си.

Напълно вероятно е и политическата реч на съдията в СГС да е само преамбюл към предстоящата „предизборна кампания“ за председателския стол в ССБ, който очевидно Дечев не би отказал да поеме от настоящия ръководител Калин Калпакчиев.

Последният от своя страна вече и без друго е абсолютно негоден за „лице“ на организацията, след поредицата си от срамни и скандални решения в качеството си на съдия в Софийския апелативен съд (САС), дискредитиращи го в обществото, начело с освобождаването от затвора на убиеца Джок Полфрийман.

Именно фактът, че настоящия председател на организацията се ползва не само с нулево обществено доверие, а и сред колегите си в съда, вероятно е дало на Дечев самочувствието да повярва, че би могъл да е негов наследник.

Непристоен обаче се явява начинът, по който настоящия член на ръководството на ССБ се опитва да трупа „дивиденти“ сред лобито от магистрати в системата, които ненавиждат прокуратурата и нейния административен ръководител (бел.ред. по традиция, който и да е той).

В отвореното си писмо, адресирано до всички прокурори в страната, Емил Дечев си позволява пряко да се намесва в независимостта на съсловието и директно да отправя призив към представителите му да бойкотират предстоящото в идните две съботи Общо събрание за избор на нов член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Този апел на Дечев е съпътстван от поредица внушения, манипулации и намеци относно достойнството на българските прокурори, като съдията стига до там, че дори ги нарича „страхливи“.

Името на главния прокурор Иван Гешев очаквано не е спестено, като съдията дори си позволява да дава оценки на професионалните му качества, след което да поставя общ знаменател между него и кандидата в процедурата за член на ВСС – прокурор Евгени Иванов.

Внушавайки най-вече на публичността, че избирайки Иванов, то прокурорите ще дадат „вот на доверие“ (термин, който се употребява единствено в политически аспект, но не и правните среди, бел.ред.) за Иван Гешев, съдията очевидно цели още повече да нагнети общественото напрежение срещу държавните обвинители и да внуши, че те не са независими.

Веднага след „оценката си“ за дейността на Гешев, Дечев не пропуска да спомене и името на бившия главен прокурор Никола Филчев, по адрес на когото също не пропуска да направи внушения.

Нещо повече, съдията директно заявява, че прокурорите не умеят да се еманципират от мнението на главния прокурор, унижавайки ги през собствената си интерпретация за случилото се преди три седмици Национално съвещание на прокуратурата, по време на което обвинителите заявиха своята непримиримост именно към подобни политически прояви и личности като Емил Дечев.

„Kaĸвo мoжe дa cпeчeлитe и зaгyбитe, aĸo пoдĸpeпитe пpoĸypop Ивaнoв, т.e. глaвния пpoĸypop Гeшeв? Aĸo глacyвaтe „зa“ eдинcтвeния ĸaндидaт щe cтaнeтe cъyчacтници в пopeдния „избop“ c eдин ĸaндидaт. Щe пoлyчитe зa ĸpaтĸo вpeмe инcтитyциoнaлнo и личнo cпoĸoйcтвиe.

Щe изгyбитe oбaчe пocлeднaтa нaдeждa в oбщecтвoтo, чe пpи вac e възмoжнa няĸaĸвa фopмa нa инaĸoмиcлиe oт pъĸoвoдитeля Bи, чe личнoтo Bи дocтoйнcтвo вce пaĸ няĸъдe дълбoĸo мъждyĸa в дyшитe Bи и нe e нaпълнo зaдyшeнo oт cтpaxa“, пише Дечев, внушавайки на широката публика, че прокурорите в България са безпринципни, малодушни и без достойнство.

Въпросният откровен „пасквил“ публикуван в няколко удобни за политиката на ръководството на ССБ медии в пълния си обем, не е първият в историята на опитите на съсловната организация да се покаже като богопомазана и като единствена инстанция по въпросите на съдебната система.

Съвсем наскоро, на 14 юли, малко след като президентът Румен Радев нарече прокурорите „мутри“, а държавното обвинение реагира и защити името и честта си с официална позиция по случая, ССБ също си позволи да „дава съвети“ на прокурорите и да се меси в независимостта им. Тогава от организацията призоваха прокурорите „да поемат лидерството в защита на професионалното си достойнство“ и да се опълчат на ръководството на прокуратурата.

И тогава, както и сега, не стана ясно какво законосъобразно действие точно очакват от съсловната организация от прокурорите, но се подразбра, че ги тласкат към организирането на „бунт“ срещу нещо… Какво е то обаче, остана загадка, каквато впрочем са повечето искания, становища и кампании на въпросния ССБ, който от години не може да оправдае политическите си действия с почти никакви юридически аргументи.

В случая обаче поведението на съдията от СГС Емил Дечев, който този път явно е решил да не се крие зад колектива на Управителния съвет на ССБ, отявлено нарушава Етичния кодекс на българските магистрати и повече от очевидно засяга независимостта на всички прокурори в страната, което би трябвало да доведе до моменталното му подвеждане под дисциплинарна отговорност, най-малкото заради обидните внушения относно колегите му от държавното обвинение.

На ход по случая е ВСС.