Попълнете търсена ключова дума или фраза

Военен анализ: Американският спецназ е уморен от операции по света и чака Тръмп да го прибере в САЩ

https://blitz.bg/analizi-i-komentari/voenen-analiz-amerikanskiyat-spetsnaz-e-umoren-ot-operatsii-po-sveta-i-chaka-trmp-da-go-pribere-v-sashch_news478526.html Blitz.bg

Всеки божи ден специалните бойци изпълняват операции поне в 90 страни

Москва, Русия 11 Ян. 2017, 14:47 3632 прочита 0 коментара
До встъпване в длъжност на Доналд Тръмп не остава много време и във военните среди на САЩ възникват все повече въпроси какви изменения ще направи новата администрация на Белия дом, пише експертът Иля Плеханов в РИА "Новости".
Подарък от съдбата за американския спецназ
 

Очаква се например да бъде направен подарък за войските със специално предназначение (спецназ), за които изминалата година беше една от най-активните и тежките.
 
Бойците от спецназа (Special Operation Forces - SOF) през 2016 г. са действали в 138 страни. Повече от половината състав (69 хил. в 2015 г.) е изпълнявал мисии в региона на Близкия изток, 17% са работили в Африка, 13% - в Европа.
 
Във всеки отделен ден през годината около 8000 американски спецназовци едновременно изпълнявали операции в 90 страни в света: събиране на разузнавателна информация, обучение на местни сили, ликвидиране или залавяне на цели, освобождаване на заложници, пише руското издание.
 
През 2015 г. генерал Раймънд Томас, шеф на американския спецназ в Пентагона, се оплаквал от съществуващите ограничения при провеждане на операции в света и почти всекидневно му одобряват по една операция, като му отказват 10.
 
Само в Афганистан през 2016 г. SOF провели 350 операции, ликвидирали са 50 лидери на „Ал Кайда” и ИД, „отстранили” са 200 редови членове на групировката.
 
Възходът на SOF започва след 11 септември 2001 г., със свалянето на талибаните от власт в Афганистан и нахлуването на американската коалиция в Ирак. Към 2010 г. спецназът вече е разположен в 70 страни, а само след 6 г. броят им е удвоен, съобщава авторът Иля Плеханов.
 
Числеността на SOF нарасна от 33 хиляди души през 2001 г. до почти 70 хиляди през 2015 г., а бюджетът съответно от $2,3 млрд. през 2001 г. до $10,4 млрд. през 2016 г. Всичко това спецназът го дължи на „миротвореца” Обама.
В края на 2016 г. Обама разшири пълномощията на Съвместното командване на специалните операции на САЩ за борба с тероризма, създавайки специалното подразделение Counter-External Operations Task Force, имащо право да провежда операции по целия свят без ограничения, а не само в горещите точки на конфликтите.
 
Командващият SOF генерал Раймънд Томас отбелязал, че в последно време САЩ станали свидетели за появата на нови и разнообразни заплахи. Сред тях е експанзионистичният във военно отношение Китай, все по-непредсказуемата Северна Корея, заплашващата интересите на САЩ в Европа и Азия реваншистка Русия и разширяващият влиянието си в Близкия изток Иран.
 
Шефът на американския спецназ счита, че „недържавните играчи още повече объркват този пейзаж, използвайки терористични, криминални и въстанически мрежи, които разрушават системата за държавно управление. Силите за специални операции осигуряват асиметрични възможности и реагиране на тези предизвикателства” – пише Иля Плеханов.
 
По-малко операции или по-голяма численост?
 
В спецназа очакват с нетърпение встъпването на Доналд Тръмп в длъжност. През декември той заяви в Северна Каролина, че САЩ ще бъдат концентрирани в борбата с тероризма и в разгрома на ИД, а не в сваляне на правителства, както и че „зелените барети” на САЩ ще имат още много работа, предаде РИА "Новости".
 
Ръководството на спецназа и членове на Конгреса не веднъж са се изказвали, че непрекъснатата война в продължение на 15 г. наложила своя отпечатък на войската, че спецназът вече с труд се справя с увеличеното натоварване, тъй като основните операции в „сивата зона” ги провеждат именно спецназовците, а не армията. Хората са уморени, намират се в постоянен стрес и са „прегорели” от работа.
 
Съответно се очаква, че Тръмп или ще увеличи числеността и финансирането на спецназа, или ще ограничи глобалния размах и броя на операциите.
 
Въпросите за интензивността по използване на спецназа ще го решават преди всичко номинираният за военен министър генерал Джеймс Матис и избраният за президентски съветник по националната сигурност Майкъл Флин.
 
Флин е бил директор на разузнаването в Обединеното командване за специални операции в периода от юли 2004 г. до юни 2007 г. На него му признават като заслуга, че силите на спецназа започнали да провеждат еднократни мълниеносни операции, но и да изпълняват десетки мисии за нощ. Така те се превърнали в непрекъснато работеща военна машина.
 
Министър Матис също се слави с агресивност, затова особено охлабване от Матис и Флин не трябва да се очаква.
 
Уверенията на Тръмп, че САЩ повече нямат намерение да свалят правителства, не са обнадеждаващи. SOF работят основно там, където правителствата вече са паднали, а в страните за опериране се води война и цари хаос.
 
Тръмп многократно предупреди, че ще въведе ред във финансите на Пентагона и ще съкрати ненужните военни разходи. В SOF, както и във всяка друга държавна структура, с голяма тревога се отнасят и към най-малката вероятност за съкращаване на бюджета.
 
От друга страна обаче, има предположения, че на спецназа ще му бъдат развързани ръцете и ще има по-малко ограничения при използване на сила, тъй като Тръмп ще се съсредоточи върху борбата с тероризма и ИД. Във войските това се приветства.
 
Бойците от спецназа сега се изказват отрицателно по правилата за водене на боя и за своята малобройност в Ирак и в Сирия, считайки, че на тях буквално са им вързани ръцете и не получават одобрение за провежданите операции по ликвидиране на ръководството на ИД.
 
В SOF се надяват, че с идването на Тръмп всичко може кардинално да се промени, обобщава Иля Плеханов.
 
Превод и редакция: БЛИЦ
 

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам