В Полша и особено в страните от Балтика изпадат в истерия и буквално се надпреварват да публикуват страхотни сценарии за неизбежната война с Русия. Военни експерти от САЩ дори сочат на поляците възможното място за започване на конфликта – това е така наречения Сувалски коридор между Калининградска област и Беларус.
Впрочем Калининградска област, получила неофициалното название „Балтийският Гибралтар”, е една от най-важните възлови точки на световната карта – този изолиран анклав от всички страни е обкръжен от територии на НАТО (Полша и Литва).
 

И докато Калининград съществува, всички операции на Алианса са уязвими. Само преди дни американският генерал в оставка Джек Кейн буквално би тревога на страниците на британското издание Daily Mirror.
 
Командващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес също сочи Сувалския коридор като „ахилесовата пета” в отбраната на Запада. Той се безпокои, че за кратко време беларуските и руските военни могат да се обединят и да блокират 60-километровия коридор на литовско-полската граница. По този начин ще бъдат изолирани трите съюзника на НАТО в Балтика.
 
„При силов сценарий войските на НАТО, насочващи се към страните от Балтика, трябва да преминат през този (Сувалски) „коридор”. Впрочем той е неудобен за контраатака.От двете страни на Алианса ще се намират групировки на противника: от едната страна силите в Калининградска област, а от другата – групировката на войските в Беларус” – заяви на страниците на Tygodnik Powszechny бившият високопоставен служител във военното министерство на Полша Анджей Вилк.
 
Американският военен анализатор полковник Дъглас Макгрегър очерта предполагаем сценарий за конфликт на Русия с НАТО. Според него, на първо място на острието на удара на руската групировка, съсредоточена в Беларус, ще се окажат литовските градове Вилнюс и Каунас – групировката ще се старае да пробие коридор към Калининград и да осигури удар от юг към Рига и да вземе в клещи силите на НАТО, отбраняващи източните подстъпи към столицата на Латвия. На свой ред руските сили в Калининград ще нанесат насрещен удар, за да облекчат задачите на своите колеги.
 
Особено охотно сеят паника полските медии. Според журналиста Марек Сверчински от изданието Polityka Insight, съществува „сериозна и основателна заплаха” след като завладеят Прибалтика руснаците да се отправят за Полша.
 
Сверчински, както и генерал Ходжес, „изчислил” „най-лесния път, водещ към съединяване на войските на завоевателите със силите, разположени в Калининградска област. Това, естествено, е да пробият по Сувалския коридор.
 
Калининград наистина в определен смисъл стана руският „Гибралтар”, тъй като там има повече военни мощности, отколкото във всички страни от Балтика. Един от най-важните елементи е системата за ПВО С-400, чиято далечина възлиза на 400 км. Москва дислоцира там балистични ракети „Точка” и „Искандер”, които могат да достигнат Варшава и Берлин.
 
Превод и редакция: БЛИЦ