Автор на американското консервативно седмично издание Washington Examiner призова украинските власти да бомбардират Кримския мост, по който през изминалите дни бе открито автомобилното движение. Според автора, "неотложната морална актуалност" на въпросната постъпка е очевидна.

"Във вторник президентът на Русия Владимир Путин откри моста през Керченския пролив, съединяващ украинския Крим с континентална Русия. Той направи това с присъщото му перчене, заставайки на чело на колона транспортни средства". Така започва кратката статия на Том Роугън, публикувана на електронната страница на седмичника, със заглавието "Украйна трябва да взриви Кримския мост на Путин".

Авторът нарича случилото се "възмутително оскърбление на Украйна като нация" и твърди, че строителството е струвало на и без това разорената руска държава милиарди долари. Но за Кремъл това съоръжение има специално значение, защото символизира "официалното физическо и психологическо присвояване на украинска територия". 

Как би отговорила Москва на диверсията? 

Роугън разбира: най-вероятно, би последвала ескалация на насилието в Източна Украйна. Но този развой на събитията, според журналиста, е неизбежен при всички случаи. Той е убеден: веднага след световното по футбол ще започне постепенното поглъщане на Украйна от страна на Русия. В същото време разрушаването на моста, макар и временно, би послужило като "безпогрешен сигнал за това, че украинците не искат да се съгласяват с кражбата на територии".

Авторът на статията не само предлага на киевските власти радикалния сценарий, но и разсъждава как той трябва да бъде реализиран. ВВС на Украйна са напълно способни да ударят моста, но това трябва да се направи така, че броят на жертвите да е минимален, съветва Роугън. Такава бомбардировка, според него, "ще бъде личен упрек към Путин с отчитането на неговите амбиции и пропаганда". 

Откровеният призив към агресия авторът приключва с патос: "Неотложната морална актуалност на това действие е очевидна. Всяка една държава, която си позволява да краде територии и прощава това, прави стъпка напред към своята смърт".

След първия призив Роугън публикува и втори. Той е насочен към Доналд Тръмп. "Не обръщай внимание на заплахите на Ким Чен Ун за отмяна на срещата Северна Корея-САЩ, защото лидерът на Северна Корея просто блъфира", пише Роугън. 

Превод и редакция: БЛИЦ