Възможността за въоръжен конфликт в Тайванския проток във връзка с опитите на Китай да завземе остров Тайван продължава да се обсъжда в западната и японската преса. Японският англоезичен вестник The Japan Times се опита да анализира вероятността китайска атака срещу Тайван до 2027 г.

Защо 2027?

Планът на Пекин да превземе острова до тази година беше обявен преди това от командващия въоръжените сили на САЩ в Индо-тихоокеанския регион адмирал Джон Акуилино.

Подобни съображения са били многократно изразявани от други високопоставени американски служители. 

Японското издание пише, че плановете на КНР за нахлуване в Тайван отчасти зависят от политиката на Пекин за модернизиране на Народноосвободителната армия на Китай (НОА), а от друга страна, могат да бъдат ограничени от нарастването на отбранителния потенциал на самия Тайван и неговите съюзници, включително САЩ и Япония.

Американската администрация по-рано, въз основа на доклади от военните и разузнавателните служби, получи информация, че китайският президент Си Цзинпин уж може да определи определен краен срок за превземането на Тайван и тази цел трябва да бъде постигната в рамките на следващите три години.

Независими експерти смятат, че Китай е готов да „изчака“ мирното обединение, но няма да го чака безкрайно.

Според анализатори от Университета на военновъздушните сили на САЩ желанието на Си Дзинпин да постигне обединението на Тайван с Китай приживе, за да увековечи името си в националната история , може да играе роля.

Още през 2020 г. китайското ръководство нарече 2027 г. нов крайъгълен камък в модернизацията на НОАК.

Тази година китайската армия ще отбележи 100-годишнината от основаването си. Интересното е, че самите китайски експерти не казват нищо за това дали през 2027 г. може да последва военна операция срещу Тайван или не.

Японската преса пише, че това може да се дължи на някои недостатъци в модернизацията на въоръжените сили на КНР.

Мисля, че техните планове могат да се тълкуват по следния начин: в определен момент Китай идентифицира специфични пропуски във военните си способности, свързани с конфликта в Тайван, и прилага програми за военно развитие, за да запълни тези пропуски в подходящ период от време - подчертава Джоел Вутнов, експерт по китайските военни въпроси във Вашингтонския национален университет по отбрана.

Според някои анализатори Китай не е задължително да прибегне до традиционна военна операция. Така Пекин може да се опита да блокира остров Тайван, за да го принуди да се обедини.

Тайван обаче все още има възможности за защита, сред които японската преса включва разполагането на сили на трети страни на острова, например Съединените щати, появата на собствени ядрени оръжия и обявяването на независимост.

Освен това Китай прави изводи от анализа на специалната военна операция на Русия в Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук