Международният валутен фонд прогнозира, че високите цени на храните и петрола ще продължат да имат отрицателен ефект върху световната икономика и през 2009 г., коментира радио Дойче веле. Икономиките на 50 развиващи се държави ще са изложени на риск и през 2009 година в резултат на високите цени на хранителните продукти и горивата. Много други ще бъдат силно засегнати, България е сред тях.
Въпреки че цените на храните и петрола претърпяха известен спад през последните месеци след пикови стойности през юли, те остават двойно по-високи в сравнение с края на 2006 година. В средата на септември цените на петрола бяха с 40% по-ниски от цените през юли. Цените на храните паднаха с около 8%, но са с 44% по-високи от края на 2006.
Високите цени причиняват растяща инфлация и непредвидими уязвимости, предупреждава Международният валутен фонд. Институцията анализира ефекта на високите цени за първи път през юни.
Сега експертите предлагат актуализирана прогноза. Те разработват няколко сценария на икономическия ефект от високите цени. Той засяга голяма група от държави с ниски и средни доходи, сред тях попада и България.
По-добрият сценарий предвижда цените на петрола да останат относително ниски. В този случай държавите, зависещи от внос на петрол, ще успеят да закрепят икономиките си. Но ако цените на храните и петрола се върнат към най-високите стойности от тази година, държавите вносителки ще бъдат подложени на брутален инфлационен натиск.
Според МВФ фундаменталните пазарни сили, които предизвикаха скока на цените, продължават да действат и най-вероятно ще поддържат цените високи. Световната икономика продължава да се забавя, новата финансова криза задълбочава забавянето и прави макроикономическата прогноза за следващата година крайно несигурна.
Опасностите от високите цени са най-големи в Африка, но още през април, при първия шок от високите цени, МВФ и Световната банка изразиха загриженост и за съдбата на социалнослабите и бедните в Източна Европа и Централна Азия.
Цените на хранителните продукти и енергията в новите членки на ЕС са се увеличили повече от два пъти през последните две години. Само за храна гражданите на държави като България започват да харчат почти 50% от доходите си.
Световната банка смята, че високите цени заплашват региона с нова вълна от бедност. Рисковете са най-големи в държавите с фиксирана валута, където частното кредитиране е създало големи дисбаланси, ускорило е инфлацията и е създало опасност от „прегряване” на икономиката.
Според МВФ комбинацията от високи цени и огромните сътресения, тръгващи от американския финансов пазар, ще се отразят силно на източноевропейските държави, които са залагали предимно на чуждо финансиране за финансовите си сектори. /БЛИЦ