Големият български писател Захари Карабашлиев също коментира скандалната изцепка на министъра на културата Атанас Атанасов.

Както БЛИЦ съобщи, в петък Атанасов пусна странно видео в социалната мрежа, в което благодари на всички за пожеланията, с които са го затрупали на рождения му ден. На клипчето обаче младият министър изглеждаше и се държеше супер неадекватно, което стана повод за бурна дискусия и гневни коментари. 

"Снощи ми пратиха видеото на министъра на културата. Изгледах го веднъж, два пъти... Не можех да повярвам, че не е някакъв скеч, не намирах обяснение, което да не включва халюциногенни гъби, или силна трева…", написа Карабашлиев в профила си във Фейсбук. 

"Реших да не реагирам първосигнално, преспах го, викам си, като се събудя сутринта сигурно няма да го има, ще е било някакво недоразумение. Но не, не беше свалено, изгледах го отново. Смях се, разбира се, забавно е.

Но сега малко по-сериозно… “Продължаваме промяната” дойдоха с една много проста формула, която звучеше горе-долу така: Във всяка една област ние ще анализираме какви са проблемите за решаване и ще изберем най-подходящия кандидат да ги реши. Дотук добре.

Казах си — това е най-добрата възможна стратегия във всяко едно начинание в бизнес, в политика…

Това обаче включва три компонента:

а) образование;
б) опит;
в) експертиза.

И питам - кое от горните три притежаваше Атанас Атанасов(АА), за да бъде избран за този пост? Кое конкретно нещо в неговото ви CV подсказваше, че той е наясно с който и да е аспект на бъдещата си трудова харатеристика, или сериозността на поста, който му е бил предложен? Образование, опит и експертиза — кое от тези три притежаваше АА, за да бъде министър на културата?Как всъщност беше избран да бъде министър?

Интересен ми е мисловния процес, който е довел до решението това симпатично лице да “отговаря” за културата в страната, така че с неговия подпис милиони и милиони държавни, европейски и други пари да бъдат разходвани в името на обществения интерес. Имаше ли това лице какъвто и да е доказан административен опит? Управлявал ли беше хора, писал ли беше фактури, боравил ли беше със средства?

Отделно, не стана ясно има ли АА каквито и да било познания в която и да било област на световната култура, или пък знае ли кой кой е в храма на българската култура…", пише още той. 

"Кой е, например Черноризец Храбър? Какво е общото между Кирил и Методий и България? Какво знае за Варненското златно съкровище, къде е град Сердика, с какво е известен Кристо, а Георги Марков историк ли е, или дисидент; Иван Цанев поет ли е, или драматург, какво е рисувал Иван Милев, какво и къде са събирали Братя Миладинови, къде е създал Иван Вазов “Под игото”, къде е погребан Левски…

А нямаме и никаква представа доколко е запознат със съвременната ни култура. Това лице ли е лицето на българската култура сега, когато, за разлика от други години има немалко пари за похарчване? (Или... всъщност тук е заровено кучео?) Въобще… кой е отговорен за инсталирането на този пластмасов министър?

И кога най-рано ще си го приберете — понеделник, вторник, кога? С две думи: “Продължаваме промяната” — честно, не ви ли е неудобно някак? Няма нужда от обяснения, просто го приберете, скрийте го, достатъчно се съобразявахме, търпяхме, мълчахме, сакън да не се прецакат по-големите работи, но сега просто го разкарайте, може да го оставите на стаж там в това министерство, да опакова пратки, нещо такова…

Възможно е да съм излишно суров към този приятно изглеждащ човек. Някои ще кажат — има толкова сериозни проблеми за решаване, културата все още не е на древен ред. Но пък, ако културата все още не е на дневен ред, за какво ни е да решаваме всички останали проблеми въобще?", пита в заключение Карабашлиев.