Решението на Шолц предизвика пукнатина в НАТО, която спешно трябва да бъде закърпена. Байдън не може да седи със скръстени ръце."

Така западните медии описват резултатите от срещата на върха на НАТО в авиобазата Рамщайн, в резултат на която членовете на Алианса не успяха да убедят германското ръководство да прехвърли на Украйна танкове „Леопард-2“. В същото време натискът върху Германия нараства, така че тя е склонна да търси компромиси, пише чуждестранната преса.

Преди ден германското издание „Билд“ публикува статия, посветена на руските вицове за германския канцлер Олаф Шолц, след като той отказа да достави танкове на Украйна. „Полковникът от ФСБ Олаф Шолц, който сам спря доставката на десетки германски танкове в Украйна, беше удостоен посмъртно със званието „Герой на Русия“, цитира изданието съдържанието на едно от лафовете.

Според авторите на изданието решението на германския лидер е предизвикало негативна реакция сред съюзниците, подкрепящи ВСУ. В същото време такъв резултат ще бъде в полза на Русия, което допринесе за появата на огромен брой шеги, одобряващи решението на Шолц.

Други немски медии са по-малко хумористични. Според вестник „Зюдойче Цайтунг“ решението на Шолц да не прехвърли германските танкове „Леопард-2“ на ВСУ предизвика открито неразбиране и едва скрит гняв сред съюзниците на Германия в НАТО. Особено бурна беше реакцията на САЩ.

Според изданието Вашингтон е реагирал изключително остро, когато шефът на Пентагона Лойд Остин два дни напразно се е опитвал да накара германците да се съгласят да доставят на Украйна танкове „Леопард-2“.

Отделно ЗЦ описва хода на срещата на Остин с ръководителя на германското федерално канцлерство Волфганг Шмид. Според изданието шефът на Пентагона, който остана във ведомството с Шмид по-дълго от предвиденото, влязъл в разгорещен спор с него и срещата им била напрегната. В същото време американците смятат, че именно Шмид играе ключова роля.

На този фон германското издание „Цайт“ пише за нови разногласия в Бундестага. По този начин ръководителят на комисията по отбрана Мари-Агнес Щрак-Цимерман поиска германският канцлер да направи "ясни" изявления относно военната подкрепа за Украйна. „Ако не искате да доставяте „Леопард-2“ на украинската армия, тогава трябва да обясните защо“, каза тя.

Председателят на фракцията на ГСДП Ролф Мютцених реагира на критиките, изразени от Щрак-Цимерман срещу канцлера, като подчерта, че здравият разум трябва да се ръководи от доставката на бойни машини, произведени в Германия. В същото време той отбеляза, че ръководителят на комисията по отбрана на Бундестага "и други като нея" тласкат ФРГ към военен конфликт.

„Тези, които днес говорят за танкове, утре ще крещят за самолети или войски. Политиката по време на войната в Европа не се води в стила на ритуали на възмущение или учестено дишане, а с яснота и здрав разум“, уточни Мютцених.

Междувременно „Вашингтон Пост“ нарече решението на Шолц "пукнатина в НАТО, която спешно трябва да бъде закърпена" и критично предизвикателство за единството на Алианса. „Залогът е не само оцеляването на Украйна, но и лидерството, трезвото мислене във Вашингтон и Берлин. Нерешителността на Германия е критично предизвикателство за западното единство и Байдън не може да кротува“, допълва изданието.

„Берлин обяви готовността си да изпрати танкове „Леопард“ в Украйна, при условие че администрацията на Джо Байдън първо изпрати танкове „Ейбрамс“ за ВСУ.

Вашингтон не пожела да направи това по технически причини. Но ако изпращането на няколко танка „Ейбрамс“ е ключът към излизане от задънената улица и позволяване на трансфера на много по-голяма партида танкове „Леопард-2“ за ВСУ, Байдън трябва да предприеме тази стъпка“, посочват авторите на публикацията.

„Уолстрийт Джърнъл“ също посочва предпочитанията към германските танкове за Украйна: „Европейските членове на НАТО смятат танковете „Леопард-2“ за най-добрия вариант за Украйна, до голяма степен защото те са едни от най-често срещаните танкове в Европа. Западни служители и анализатори казват, че модерните бойни танкове ще бъдат от съществено значение за всяка контранастъпление на ВСУ.“

В същото време „Ню Йорк Таймс“ съобщава за нарастващо разочарование от Германия и нарастващо разделение в НАТО. Въпреки че голяма част от този дебат се провежда при закрити врати, нетърпението на Великобритания към текущия темп на помощта и отказа на Германия да предостави на Украйна танкове „Леопард-2“ излезе наяве тази седмица.

И докато Германия не е казала „да“ на изпращането на танкове тази седмица, тя също не е казала „не“ – поне не още. Но Украйна има много малко време да започне потенциално решаващо пролетно настъпление, преди руснаците да го направят. А танковете са ключова част от тези усилия“, добавя „Ню Йорк Таймс“.

В същото време в друг материал на изданието се посочва още една причина за нежеланието на Германия да изпрати немски танкове в Украйна. „Това е история.

Германците искат да бъдат възприемани като партньор, а не като агресор, и са особено чувствителни към доставките на оръжия за региони, където исторически германските оръжия са били използвани за убиването на милиони хора“, каза Стивън Сокол, президент на Американския съвет за Германия.

Освен това, добавят авторите, „проучванията на общественото мнение показват, че половината от германците не искат да изпратят танкове“, защото „хората не искат германските оръжия да бъдат използвани отново за убиване на хора в тези региони“.

„Политиката също играе роля. И Социалдемократите, и Зелените - най-големите членове на управляващата коалиция - имат силно пацифистко крило, което партийни лидери като Шолц не могат да пренебрегнат.

Всъщност той ръководи не трипартийна, а петпартийна коалиция, ако броим пацифистките крила на Зелените и ГСДП. А социалдемократите имат много избиратели в бившата ГДР, която симпатизира на Москва“, добавят авторите на публикацията.

„Следователно моделът на поведение на Шолц е опит както за уважение, така и за заобикаляне на историческата памет в страна, където много имена на бойните полета са познати на по-възрастните германци или на по-младите германци, които са чували историите на родителите си за тази война“, подчертава „Ню Йорк Таймс“.

Но германците, въпреки всички аргументи срещу доставката на танкове, се опитват да намерят компромиси със своите съюзници в НАТО, представлявани от Полша и Съединените щати. Според „Ройтерс“ „Германия сигнализира за премахване на ветото върху танковете „Леопард“ за Украйна“, тълкувайки ново изявление на германския външен министър Аналена Бербок.

Берлин няма да блокира решението на Полша, ако тя изпрати своите танкове „Леопард-2“ без одобрението на Германия, каза тя. "В момента този въпрос не е задаван, но ако ни бъде зададен, няма да се намесваме", беше цитирана тя от „Ройтерс.

„По този начин изявленията на Бербок изглежда отиват по-далеч от коментарите на Шолц, че всички решения за трансфер на оръжие ще се вземат в координация със съюзниците, включително Съединените щати“, подчертава агенцията.

Друг пример за възможен компромис е предполагаемата готовност на Германия да прехвърли на Украйна „учебни“ танкове „Леопард“. Според списание „Шпигел“ Берлин е преброил своите танкове и е стигнал до заключението, че може да прехвърли 19 бройки „Леопард-2A5“ на въоръжените сили на Украйна, които се използват за симулиране на вражески танкове по време на военни учения:

„Ако германското правителство даде политическо съгласие за доставката, тогава германските модели „Леопард-2A5“ могат да бъдат комбинирани с разновидности на „Леопард-2“ от други европейски страни като Полша. Технически обаче не е лесно да се състави такъв пакет от помощ.

„Например, повечето танкове „Леопард-2“ в Европа са оборудвани с хидравлично управление на купола, докато моделите на Бундесвера се управляват електрически. Според военните хомогенният танков парк би бил предимство за Украйна. В противен случай ремонтът и поддръжката на танковете биха били още по-трудни“, завършва изданието.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук