Според руския дипломат Константин Гаврилов танковете "Леопард-2", както и бойните машини на пехотата "Брадли" и "Мардер", имат бронебойни подкалибрени снаряди с ураново ядро. Твърди се, че вече са били използвани в Югославия и Ирак.

Кремъл ще обмисли използването от Киев на снаряди за танкове Леопард 2 с уранов накрайник за "мръсни" ядрени бомби. Това заяви Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на форума на ОССЕ за сътрудничество в областта на сигурността, който се провежда във Виена в сряда, 26 януари, предава украинският Фокус.

„Предупреждаваме западните спонсори на киевската военна машина да не насърчават ядрени провокации и шантаж“, каза Гаврилов.

Според него танковете Leopard 2, както и бойните машини на пехотата Bradley и Marder имат бронебойни снаряди с уранови ядра. Руският дипломат отбеляза, че използването на подобни снаряди може да доведе до заразяване на района, като се твърди, че това вече се е случвало в историята, в Югославия и Ирак.

Гаврилов предупреди, че ако такива снаряди за военна техника на НАТО бъдат предадени на Украйна, това ще се разглежда като използване на "мръсни ядрени бомби" срещу Русия с всички произтичащи от това последствия.

Ръководителят на руската делегация каза още, че Берлин е направил избор в полза на „немските танкове с кръстове“ да атакуват отново руските военни. Той обеща да унищожи това оборудване и други оръжия на страните от НАТО.

Един от основните рупори на руската пропаганда Владимир Соловьов поиска Путин да използва ядрено оръжие, за да спре доставките на германските танкове Leopard 2 за Украйна. Той обясни, че руските конвенционални оръжия са безсилни срещу доставената на Киев военна техника, защото „имат трикратно превъзходство“.

По-рано Фокус съобщи, че украинският външен министър Дмитрий Кулеба е заявил, че всички страни, които имат танкове Leopard, могат да започнат да ги доставят на Украйна. Украински дипломат говори за формирането на танкова коалиция. Според него няма невъзможни неща.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук