Масирана атака с дронове на летище "Крести" лиши руските военни от седем самолета Ил-76. Операторите на дронове усъвършенстват уменията си, украинският военно-промишлен комплекс подобрява техническите характеристики на БПЛА – сега дронове по-често ще „посещават“ обекти в руските градове, уверени са военни експерти, пише украинското издание Фокус уа.

Летище "Крести" в руския Псков беше атакувано от дронове през нощта на 30 август, очевидци чуха десетки експлозии. Имаше опити дронове да бъдат унищожени с картечни изстрели, но видео от мястото на атаката показва, че летателните машини са попаднали в целта. 

Съобщава се, че в резултат на удара извън строя са излезли седем тежки военнотранспортни самолета Ил-76.  

На летище в Псков са разположени 334-ти военнотранспортен полк от ВС на Руската федерация и голям петролен склад.

Нападението е извършено и срещу военната база Черехински, където е дислоциран 104-ти десантно-щурмов полк, участвал в окупацията и военните престъпления в град Буча, Киевска област през 2022 г.

Бе съобщено и за пожар в района на територията на 2-ра бригада на специалните сили на ГРУ в село Промежици в южната част на Псков. Псков се намира на почти 700 километра от границата с Украйна.

Руското министерство на отбраната публикува през нощта пет съобщения за "потушаване на опитите на киевския режим" за атаки с безпилотни самолети срещу обекти в Руската федерация. Ведомството съобщи за унищожаването на БЛА над територията на Брянска, Орловска, Калужка, Рязанска и Московска области. Руските власти не съобщават за пристигнали на летището в Псков.

На московските летища Шереметиево, Домодедово и Внуково беше въведен режимът „Килим“. Свален над Брянск дрон падна върху завода Kremniy EL, най-големият производител на микроелектроника. Огънят е обхванал 40 кв. м от предприятието.

"Нептун" готви изненади за врага

Важен фактор за успешната атака с дронове е точното разузнаване. Украинските оператори на безпилотни летателни апарати майсторски установиха местоположението на военни части, включително обекта на ГРУ, така че в бъдеще безпилотните самолети ще ги посещават повече от веднъж, казва полковник от запаса, бивш председател на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна  Владислав Селезнев .

„Военно-промишленият комплекс на Украйна явно работи за подобряване на тактико-техническите характеристики на безпилотните самолети.

Врагът не очакваше нападение, охраната на летището в Псков пропусна момента и там всъщност нямаше противовъздушна отбрана. Виждаме увеличаване на посоките и броя на БЛА, изстреляни срещу вражеска инфраструктура“, обясняват военните

Селезньов обръща внимание на факта, че не само дронове застрашават руските военни в тила. Производителите на ракетната система "Нептун" създадоха уникална ракета, която на 23 август край село Оленевка на нос Тарханкут в Крим унищожи зенитно-ракетния комплекс С-400 "Триумф".

Участие на „трета страна“

Руските пропагандисти не вярват, че дронове могат да стигнат до Псков от Украйна. Военната общественост разпространява информация за предполагаеми атаки от трети страни и неутрални води. Една от версиите е, че дроновете са "изстреляни от Естония".

Псков е много близо до Естония и Латвияцял екран

Псков е много близо до Естония и Латвия

Според експерта властите на Латвия и Естония не биха го допуснали. Подобен ход означава влизане на Северноатлантическия алианс във войната с Русия, а тяхната предпазлива позиция не позволява това.

Ако украинските БПЛА успеят да ударят цели в Белгородска и Брянска област, те лесно ще достигнат до Псков и Перм, казва  Юрий Касянов, военен и основател на проекта A.Drones .

Основното нещо е да се преодолее поясът за противовъздушна отбрана на противника на дълбочина 150 километра. Руснаците могат да покриват големи военни съоръжения и летища за ПВО, но това не означава, че ще свалят всички безпилотни самолети, отбелязва той.

"С-300, Бук и други системи не работят добре за дронове, те са предназначени за големи самолети. Панцир-С1 може да се справи, но Русия няма достатъчно от тях, за да ги постави на всички летища", каза Касянов. .

Изпращането на такъв голям брой дронове на север и преодоляването на системите за противовъздушна отбрана на разстояние над 700 км говори за уменията на техните оператори, убеден е Сергей Кузан, ръководител на Украинския център за сигурност и сътрудничество.

"Не може да се изключи, че атаката е извършена от Русия. Има диверсанти, които могат сами да коригират цели и да пускат атакуващи дронове. Диверсантите могат свободно да се движат из Руската федерация и да действат срещу руската армия", подчертава експертът.

ФСБ не спира да работи, но през последната година редовно се опожаряват обекти в Руската федерация, залагат се експлозиви и се поврежда военна техника. Въпросът е само как да ги използваме по-ефективно, заключи експертът.

В нощта на 29 август дронове атакуваха обекти в Белгородска и Тулска области на Русия . Според западни медии руските въоръжени сили са създали непрекъсната лента за електронни смущения на границата с Украйна, но украинските дронове все пак успяват да я пробиват.

На 28 август украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви, че Украйна ще започне масово производство на дронове до края на годината. Сега в Украйна са одобрени за експлоатация до 30 вида дронове от различни производители.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук