Пандемията COVID-19 в Обединеното кралство често предвещава това, което ще се случи по-късно другаде. Силно заразният вариант Alpha за първи път е открит там и след това страната съобщава за много случаи на по-заразния щам Delta, преди този вариант да се разпръсне из останалия свят.

Обединеното кралство също видя вълна от инфекции, която изглежда е предшествала това, което сега се случва в Западна Европа. Освен това Англия беше сред първите региони в Западна Европа, които премахнаха почти всичките си ограничения за COVID-19, след като предприе едно от най-бързите пускания на ваксини в света.

То сложи край на законовите изисквания за социално дистанциране и използване на маски на 19 юли, като Уелс и Шотландия, които определят свои собствени политики за обществено здраве, премахнаха повечето от ограниченията си съответно на 7 и 9 август.

На 31 октомври последва Северна Ирландия. Като една от първите страни, които се доверяват на високото покритие на ваксините и само на обществената отговорност за контролиране на разпространението на SARS-CoV-2, Обединеното кралство се превърна в контролен експеримент, който учени от цял ​​свят изучават.

„Наблюдаваме внимателно увеличаването на случаите, опитвайки се да анализираме какво се случва и как това може да повлияе на ситуацията ни в момента“, казва Рафаел Ради, биохимик и координатор на Уругвайската научна консултативна група за COVID-19.

Могат ли ваксините сами да предотвратят нарастването на инфекциите? Обединеното кралство беше засегнато от три милиона инфектирани между юли и октомври тази година – сравнимо с това, когато страната беше под строга блокада в края на 2020 г. Това е въпреки че 79,5% от тези на възраст над 12 години са получили две дози ваксина към 31 октомври.

Процентът на заразяване в Обединеното кралство е по-висок от този в страните от континентална Европа, където ограниченията за COVID-19 бяха облекчени по-късно или остават в сила. За 7 дни между 17 октомври и 23 октомври Испания регистрира 286 инфекции на един милион души, а Германия – 1203. Обединеното кралство регистрира 4868 през същата седмица.

Ръстът на инфекциите показва, че ваксините сами по себе си не могат да овладеят вируса, казват учени, призоваващи за въвеждане на „меки“ мерки за общественото здраве, за да се избегне ново блокиране.

„Ваксините са невероятни и правят точно това, което трябва да правят“, казва Сюзън Бътлър-Ву, директор по медицинска микробиология в Медицинския център LAC+USC в Лос Анджелис, Калифорния, но допълва: „Но защо не искаме да им дадем най-добрия шанс, като ги комбинираме с други мерки?“.

Дали поведението на хората е отговорно за скорошния скок? Ръстът на инфекциите не е резултат от внезапното изоставяне на предпазливостта, твърдят изследователи. „Не сме наблюдавали непрекъснато нарастване, а по-скоро малко увеличение и след това колебания, обусловени от това дали училищата са отворени и колко хора посещават работа“, казва Кристофър Джарвис, статистик, който оглавява Лондонското училище по хигиена.

Средният възрастен вече има контакт с трима до четирима други хора на ден, в сравнение с повече от десет преди пандемията. За децата цифрите са много по-високи сега, след като училищата са отворени отново. Използването на маски отпадна след отмяната на мандата, но това е по-трудно за измерване. Постепенният темп на коригиране на поведението може да обясни защо страната е преживяла продължително високо ниво на инфекции, а не скокът, който моделите прогнозират през август или септември.

Високорисковите събития в претъпкани закрити среди са разрешени, казва Уилям Ханадж, епидемиолог в Харвардското училище за обществено здраве Т. Х. Чан в Бостън, Масачузетс. „Това показва колко предпазливи трябва да бъдем с връщането към нормалността“, казва Ради.

Увеличаването на човешките взаимодействия, дори при голяма част от населението, което е напълно ваксинирано, може да доведе до нови вълни, хоспитализации и смърт. Уругвай използва нарастването на инфекциите в Обединеното кралство като предупреждение към хората за риска от преждевременно облекчаване на ограниченията.

Защитата с ваксините намалява ли? Обединеното кралство проведе една от най-бързите кампании за ваксинация срещу COVID-19 в Европа. Но тази сила сега изглежда е нейната ахилесова пета. Първите ваксини срещу COVID-19 в страната бяха приложени преди десет месеца и антителата имаха време да намалеят. Ефективността на ваксината срещу инфекция, хоспитализация и смърт е намаляла значително след шест месеца, особено при по-възрастни хора, установи проучване, базирано в Обединеното кралство.

Отделно проучване в Израел – друга страна, която внедри ваксините рано – установи подобни резултати. Една от движещите сили зад това може да е спадането на нивата на антителата. Въпреки високите нива на инфекции и продължаващата кампания за ваксинация нивата на антителата се понижиха през май и май.

Намаляването на блокиращите инфекцията или „неутрализиращите“ антитела не означава, че някой е податлив на инфекция, тъй като имунните клетки на паметта също играят роля, но ние знаем, че нивото на неутрализиращите антитела в началото е добър индикатор за защита.

Но дали ваксините все още издържат срещу смъртта и сериозните заболявания? Мутациите на варианта Delta – комбинирани с намаляващи антитела на ваксината – причиняват повече пробивни инфекции. Но ваксините все още предлагат забележителна защита срещу хоспитализация и смърт. Проучване в Университета в Единбург, Обединеното кралство, установи, че ваксините Pfizer-BioNTech и Oxford-AstraZeneca са съответно 90% и 91% ефективни за предотвратяване на смърт. Освен това около 75 000 души се нуждаеха от болнично лечение за COVID-19 в Обединеното кралство между началото на юли и началото на октомври тази година, в сравнение със 185 000 между октомври 2020 г. и януари 2021 г., когато броят на инфекциите беше сравним, но ваксините бяха по-малко налични.

В сравнение с броя на населението си Обединеното кралство има около три пъти повече инфекции от Съединените щати, но само две трети от дневните смъртни случаи. Очаква се количеството заразяване, което се случва в момента в Обединеното кралство, да има много по-лоши последици, ако се възпроизведе другаде.

Могат ли бустерите да помогнат за контролиране на бъдещи скокове? Властите в Обединеното кралство започнаха да предлагат трета доза от ваксините срещу COVID-19 на жители на възраст 50 и повече години, както и на тези във високорискови групи на 16 септември. Въпреки че точното въздействие на бустерните дози не е установено, „новото доказателство е, че те са много по-ефективни за намаляване на инфекциите, отколкото очаквахме“, казват учените.

Проучване в Научния институт Weizmann в Израел, установи, че хората, които са получили трета доза от ваксината Pfizer-BioNTech, са почти 20 пъти по-малко вероятно да се разболеят сериозно от COVID-19 и 10 пъти по-малко вероятно да бъдат заразени, отколкото хора, които са получили втората и последната си доза поне 5 месеца преди това.

Марк Багелин моделира инфекциите с COVID-19 за правителството на Обединеното кралство в Imperial College London. Най-оптимистичните модели на екипа му – базирани на предположения относно поведението и ефективността на имунитета – предвиждат продължителен висок брой инфекции между октомври 2021 г. и март 2022 г., което води до около 43 000 приема в болница и повече от 5000 смъртни случая.

Причината е високата циркулация на вируса, тъй като студът кара хората да стоят на закрито, където вирусът се разпространява по-лесно. И тъй като имунитетът намалява, това означава, че незначителното увеличение на защитата с ваксини трябва да има „значително въздействие върху хоспитализациите и смъртните случаи“, казва Багелин.

Източник: Natureanteni.bg