"Няма победител. И двете страни са заинтересовани от това споразумение, от тази размяна на заложници. Това е позитивен епизод в условията на тежка криза."

Този коментар направи в интервю за БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, за временното спиране на бойните действия в Ивицата Газа и споразумението за размяна на заложници срещу затворници от двете страни на конфликта.

Големият въпрос е ще се превърне ли това споразумение в нещо повече от епизод. Първото условие е то да издържи и второ, евентуално да бъде развито, посочи той.

Все пак е трудно да се очаква споразумението да прелее в трайно спиране на военните действия, защото на този етап Израел не ревизира крайната си цел – унищожаването на "Хамас", уточни дипломатът.

"При освобождаването на всички израелски заложници няма гаранция, че от страна на Израел ще бъдат спрени военните действия. "Хамас" би разчел подобно развитие на събитията като лишаване от важен ресурс."

По думите му, "мрачният въпрос е ще бъдат ли най-после достатъчни жертвите", дадени и от двете страни, за да се стигне до трайно решение на палестинския въпрос, или след няколко години ще наблюдаваме същото като сега и като досега.

"Трайното решение е разписано преди повече от 70 години – създаване на две държави. Дали ще се постигне това – ключова ще бъде ролята на глобалните играчи. Това в най-голяма степен зависи от САЩ."

Като основен съюзник на Израел САЩ имат най-сериозна възможност да влияят върху хода на събитията в Близкия изток. Те категорично не биха желали войната да прерасне в регионален конфликт, поемат и негативите от обръщането на международното обществено мнение срещу действията на Израел в Газа, поясни Кючуков.

"Съдбата на Газа след войната тъне в неяснота. Дори Израел да постигне декларираната си цел и унищожи "Хамас" (въпреки че не е ясно какво точно означава да се унищожи "Хамас" в територия с над 2 милиона жители, управлявани от "Хамас" след спечелени избори, където всичко зависи от "Хамас"), то изниква въпросът кой запълва този евентуален политически вакуум."

Огромният проблем, съвсем основателно вече наричан хуманитарна катастрофа е, че цивилните граждани няма къде да отидат, изтъкна дипломатът.

"Това е най-опасното. Те са поставени в ъгъла, в безизходица. Това е най-прекият път към допълнителна радикализация."

Войната в Украйна мина на втори план. В допълнение към резултатите от украинската контраофанзива вече и в Западна Европа, и в САЩ доста активно започва обсъждането - и на експертно и на политическо  ниво, за алтернативен изход от тази война20 месеца след нейното начало тя продължава и не сме по-близко до мира, подчерта още Любомир Кючуков.

Според него "сега има по-сериозна възможност конфликтът да се прехвърли от военното в политическото русло", а това би означавало спиране на военните действия.

"Това е примирие, но не мирен договор. По-добре една година преговори, отколкото един ден война."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук